U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica danas (srijeda) je na dječjem igralištu kod Državnog arhiva otvorena “Mala slobodna knjižnica”. Kako je istaknuo ravnatelj Knjižnice Robert Fritz riječ je o ideji koja je postojala već duže vremena, a sada je konačno i realizirana.

– Ovakve akcije malih slobodnih knjižnica raširene su kako po Hrvatskoj tako i po svijetu, a mi smo svoju željeli otvoriti baš na Dan grada Virovitice. Ideja je da naše otpisane knjige, koje su u vrlo dobrom stanju, ostavimo ovdje da ih svi mogu posuditi, čitati i vratiti, a kućica s knjigama biti će redovito nadopunjavana novim naslovima, ovisno o tome koliko budu posuđivane i ovo je još jedna u niza akcija poticanja čitanja koje provodimo – rekao je Fritz, zahvalivši ujedno ravnatelju Tehničke škole Virovitica Dini Davidoviću i njegovim djelatnicima na pomoći prilikom izrade samog punkta.

Istaknuo je također kako je čitanje među mladima sve popularnije, ali i kako u planu imaju postavljanje još nekoliko “malih slobodnih knjižnica”.

– Čitanje među mladima sve je bolje, a mi smo se u posljednje dvije godine nešto više posvetili njima i rezultati se uistinu vide. Oni su nam najzanimljiviji i knjižnica je u zadnje vrijeme puna djece i mladih koji koriste sve naše usluge. Planiramo također postavljanje još ovakvih punktova u različitim dijelovima grada, no o tome ćemo nešto više reći kada dođe vrijeme – dodao je Fritz.

A da je otvaranje “Male slobodne knjižnice” dobar odabir, govore i reakcije onih najmlađih.

– Knjige nam se sviđaju, volimo čitati, a najviše priče i bajke. Ima dosta zanimljivih knjiga, može se puno toga vidjeti i prolistati i sigurno da ćemo zastati ovdje kad god budemo prolazile – zaključile su Gabrijela i Tonka.

(www.icv.hr, mra; foto: M. Rajnović)