Zanimljivo, informativno i iskreno bilo je sinoć (ponedjeljak) u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, u kojoj je Čitateljski klub Odjela za odrasle “Nije bilo slučajno” ugostio zavičajnu književnicu i glumicu Vlastu Golub. 

Riječ je o susretu u povodu Virolibera i ovogodišnjeg Rokova 2023., a na kojem su članice s autoricom u opuštenoj i toploj atmosferi razgovarale o njenom posljednjem romanu pod nazivom Ritam odlazaka. 

U uvodnoj riječi ravnatelj Robert Fritz čestitao je Klubu, koji inače broji dvadesetak članica,  na aktivnosti, promicanju kulture čitanja, ali i činjenici kako broj članica iz susreta u susret raste, što dokazuje i kvalitetu, ali i važnost ovakvog djelovanja na našem području. 

Voditeljica Kluba Silvija Perić podsjetila je kako Klub djeluje već treću godinu te da okuplja sve starije od 18 godina, da se sastaju jednom mjesečno i zajedno dogovaraju o knjizi koju će čitati. Zasad nisu žanrovski klub, već, kao i brojne druge ljubiteljice pisane riječi, čitaju ono što zajedno ocijene kao bitno, pa se na repertoaru nalaze i drame, krimići, ljubići… 

-Najvažnija nam je iskrena rasprava, različitost iskustava i razvijanje kritičkog razmišljanja. U ove tri godine, iako smo se zbližile i zajedno slavimo rođendane, rođenje unučadi i druge važne obljetnice, i dalje svaka od nas zna braniti svoje stavove i razmišljanja, pa je svaki naš susret u znaku žive rasprave od koje svi učimo i obogaćujemo se – rekla je S. Perić. 

Zadovoljstvo što će roman predstaviti upravo onima koji čitaju iz ljubavi prema knjizi, koji promišljaju o napisanom i koji otvoreno govore o tome što misle o pročitanom književnom djelu izrazila je i sama Vlasta Golub. 

-Jako mi je drago što me Klub pozvao u goste. Podijelili smo dojmove oko mog romana, koji je izašao u travnju ove godine. Predstavljanje romana bilo je ovdje u Virovitici, onako lijepo i toplo kako to samo Virovitičani znaju napraviti, potom je roman predstavljen u Zagrebu, gdje je također bilo lijepo, no danas mi je bilo posebno, osobito zbog toga što smo o njemu razgovarali baš u krugu čitateljskih znalaca i ljubitelja knjige – zaključila je Vlasta Golub (www.icv.hr, mlo)