U Osijeku je u četvrtak, 21. rujna održan 5. okrugli stol pod nazivom “Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora” u organizaciji Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, Filozofskog fakulteta Osijek, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i Komisije za zavičajne zbirke Hrvatskog knjižničarskog društva.

Na skupu su izlaganjem na posteru “Digitalizirane stare virovitičke novine” sudjelovali i ravnatelj virovitičke knjižnice Robert Fritz i sistemski knjižničar Dávid Karácsonyi.

Program digitalizacije zavičajne knjižnične građe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica se odvija s prekidima od 2013. godine. Cilj mu je prikupljanje, organizacija, elektronička pohrana i objava virovitičkih serijskih publikacija. Svrha programa je oblikovanje Veruciane – zbirke digitalizirane virovitičke baštine te uključivanje u Hrvatsku digitalnu knjižnicu.

Izabrana građa je obrađena skeniranjem tiskanih primjeraka ili mikrofilma, obavljeno je OCR i strojno prepoznavanje, izrada metapodataka te je kroz portal Metelgrad integrirana u mrežne stranice Knjižnice. Posao izrade su obavili Point. d.o.o. Varaždin i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a financiran je sredstvima Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, Ministarstva kulture i medija RH i sponzora.

Na ovaj način su trajno publicirane, potpuno dostupne i zaštićene sljedeće virovitičke novine:

  • Virovitički zavičaj – novine za pouku i boljak naroda (God. 1, br. 1, travanj 1900.); (God. 8, br. 20, listopad 1907.)
  • Hrvat – tjednik za politiku, gospodarstvo i društveni život (God. 8, br. 21, 1907.); (God. 13, br. 14, 1912.)
  • Hrvatski tjednik (God. 1, br. 1, travanj 1939.); (God. 3, br. 50/51, prosinac 1941.)
  • Virovitički list – virovitičko-podravski dvotjednik – (God. 1, br. 1, 29.rujna 1953.); (God. 68, br. 3243/3244, 23. prosinca 2020).

-Ukupno smo digitalizirali 82 godišta, 3.421 broj, 45.153 stranice. Do sada je u elektroničkim primjercima novina, kojima je omogućeno besplatno pregledavanje i potpuno pojmovno pretraživanje cjelovitog teksta zabilježeno više od 252.000 korisničkih pristupa. S ovim i drugim projektima digitalizacije virovitička knjižnica nastavlja dalje, a svim spomenutim publikacijama može se pristupiti na mrežnim stranicama Knjižnice – poručio je ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, Robert Fritz.

(www.icv.hr, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica)