U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica jučer (utorak) je predstavljena opsežna zbirka pjesama Zvonka Kovača „Jučer je bilo sutra”.

Nakon uvodne riječi ravnatelja Roberta Fritza, mikrofon su preuzeli moderator predstavljanja, inače virovitički Zagrepčanin ili zagrebački Virovitičanin, književnik Branislav Glumac te recenzent i profesor književnosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu Ivan Majić.

Zvonko Kovač, lingvist i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ujedno je i pjesnik iza kojega je desetak zbirki pjesma. Rodom je iz Međimurja, piše pjesme na štokavskom i kajkavskom narječju, a kao pjesnik sklon je eksperimentu formom i jezikom.
Tijekom neformalnog razgovora i čitanja pjesama virovitičkoj publici tom je prigodom približen njegov književni rad.

Posljednja zbirka „Jučer je bilo sutra” opsežan je presjek njegovog dosadašnjeg pjesničkog rada. Riječ je o knjizi pjesama koja je reizdanje zbirke koja je dekretom uništena 1974. godine.

Zbirka nosi naslov „Jučer je bilo sutra”, što pogađa odnos između poezije s jedne strane i stručnoga bavljenja književnošću s druge. Širi izbor odabranih pjesama Zvonka Kovača knjige „Jučer je bilo sutra” podijeljena je u nekoliko cjelina kronološki poredanih prema vremenu nastanka. Prvo poglavlje obuhvaća pjesme iz ranih pjesničkih zbirki podijeljenih u cjeline, zatim slijedi cjelina iz istoimene zbirke „Slutim sretnu ruku” s dva ciklusa, a nakon toga su pjesme iz zbirke „Goetingenske elegije” s poglavljima. Potom su pjesme iz zbirke pjesama „Zvon u kiši”, podijeljene u dva dijela, te pjesme objavljenje u završnom ciklusu knjige pod naslovom „Pjesme staroga sata”.

U ovoj knjizi prvi put objavljuje drugo izdanje nagrađene i tiskane te nakon toga zabranjene autorove prve zbirke „Courbette” s manjim nadopunama iz toga doba. U ovu zbirku izabranih pjesama utkan je izuzetno bogat pjesnički duh koji kontinuirano traje od autorovih studentskih dana pa sve do danas.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)