Što imaju zajedničko jedan burek, dva psa i četiri Guinessova rekorda? Hrvoja Jurića, putopisca i fotografa koji je svoju knjigu Put sjevera, uz druge, predstavio večeras (utorak) u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica u okviru Mjeseca hrvatske knjige. 

Pozdravljajući autora, čija su putovanja nadaleko poznata, osobito ona ekstremna, o kojima je večeras bila riječ u Knjižnici, Nela Krznarić naglasila je kako ovaj svjetski putnik, a čije su staze zabilježili i BBC, kao i domaći mediji, sa svakim novim izazovom pomiče ne samo vlastite granice, već i povećava broj ljudi koji ih prate. 

Sam autor bio je u društvu svoje “dlakave obitelji”, prekrasnih pasa Maxa i Ene, koji su bili njegovi vjerni suputnici na tisućama kilometara koje su zajedno dosad prošli, putujući Europom, Azijom, Australijom, odnosno, doslovno oko cijelog svijeta. 

-Kad sam kretao na prvi put, bio sam dosta naivan, pun predrasuda prema onome što je drugačije. Sve što je bilo izvan nekih mojih okvira razmišljanja, bilo je strano, sve dok me put nije sam počeo učiti, o ljudima, a tako sam najviše naučio o samome sebi.

Bez dobrog bicikla (prvi je bio za otpis kad sam s njim krenuo), opreme i novca, snalazio sam se kako sam umio. Jeo sam po jedan burek dnevno, dok sam u isto vrijeme vozio po 15, 16 sati. Bio je to izazov koji se nastavio s godinama, no pritom sam, prodavši obiteljsku kuću, ušteđevinu i koristeći sve kvalitetniju opremu koju sam testirao, ipak bio opremljeniji na stazi  – pričao je Jurić nevjerojatne detalje svojih putovanja i povrataka. 

Naglasak je bio na 45 dana putovanja električnim biciklom od Osla do Nordkappa. Hrvoje, Ena i Max prešli su više od 2100 kilometara Norveške, na ekstremnim temperaturama, koje su znale ići i ispod -40 Celzija.

Dnevno su prelazili između 70 i 100 kilometara, snalazeći se u snježnim olujama, zapusima, kvarovima. Ena i Max imali su posebno opremljenu prikolicu, a svaki detalj puta, od prelaska preko Skandinavskog gorja, prateći cestu kroz prekrasne fjordove pa sve do krajnjeg sjevera, omeđenog snijegom i ledom, Hrvoje je pripremao, vježbajući se na manje zahtjevnim lokacijama, uključujući i Hrvatsku. 

-Kod ovako velikih putovanja i izazova, priprema je sve. Morate znati što vas točno očekuje, koja pravila morate poštovati (npr. ne silaziti s označene prometnice jer ne znate hoćete li završiti u provaliji ili će vas progutati snijeg i led), kako se ponašati kad vas oči u oči, na par metara gleda ogroman medvjed i kako ćete izdržati još 170 kilometara na biciklu do prvog prenoćišta jer s psima u Norveškoj ne možete u hotel, hostel, na benzinsku, nidje – naglasio je Hrvoje, čije je putovanje preko Facebook stranice „Giant World Tour by Hrvoje Jurić” pratilo više od 3 milijuna ljudi.

Svaki petak za vrijeme putovanja (sredina veljače – kraj ožujka) u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska” objavljen je dvominutni video u kojem su prikazane dogodovštine ovog nesvakidašnjeg čopora.

Iako su ga putovanja i fotografije proslavile, kao i putopisi koji su nastali na svjetskim izazovima, Jurić kaže kako mu sveprisutnost na društvenim mrežama nije toliko važna, koliko povratak prirodi i samome sebi. Ekstremnom je dijelu bicikliranja došao kraj, najavio je, a vrijeme je za neke mirnije projekte, predavanja i fotografiju kroz koju će i dalje opisivati sve ono što se riječima ne može, a dio je bogatog iskustva otkrivanja velikog i lijepog svijeta koji nas okružuje. 

Predavanje su pratili, između ostalih, i planinari iz Virovitice i Đurđevca. 

(www.icv.hr, mlo)