Nakon odabira teme i mota Mjeseca hrvatske knjige raspisan je javni natječaj za vizualni identitet manifestacije na koji se prijavilo i dvoje Virovitičana. Riječ je o Anji Duršot i Igoru Barčancu, dvoje kreativnih ljudi koji su na kraju i odnijeli pobjedu. Anja i Igor osmislili su tako vizualno rješenje za plakate, torbu, straničnike, programsku knjižicu i pozivnice, a njihov vizualni identitet predstavljen je danas (četvrtak) u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica.

Anja je po struci pravnica, a ilustracijom i fotografijom bavi se iz hobija. Ipak, pokazala je ovom prilikom kako njezini radovi mogu itekako parirati profesionalcima.

– Kolega Igor Barčanac i ja javili smo se na Natječaj za izradu vizuala Mjeseca hrvatske knjige, a danas nas ovdje predstavljam oboje. Tema je bila “Književnost bez granica – pisci prevoditelji”, a odlučila sam se za izradu jednostavnog lika. Cilj je bio kroz njegovu odjeću izraziti temu i smatram da je na taj način simbolički rečeno da knjiga putuje svijetom. Crtam otkad znam za sebe, bavim se i amaterskom fotografijom i stoga mi ova pobjeda znači uistinu puno – ističe Anja.

Ponosan na ovaj uspjeh bio je i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz.

– Ono što je nama knjižničarima važno je da će ovaj vizual sljedećih mjesec dana biti u 1800 knjižnica diljem Hrvatske. To je, kako za nas knjižničare tako i za čitatelje i one kojima je knjiga draga, jako velika stvar i to smo željeli istaknuti. Također, Anja je pokazala da je, iako se bavi ilustracijom kao hobijem, dovoljno dobra da može pobijediti i profesionalce, a posebno nam je drago što su ovaj podvig ostvarili upravo naši Virovitičani – zaključio je Fritz.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin iskoristio je ovu priliku i  pohvalio Anjin rad te joj uputio nekoliko ohrabrujućih riječi vezanih uz njezin hobi, a uz njega predstavljanju vizualnog identiteta nazočili su i Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i Sanja Kirin, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo u Upravnom odjelu za financije i gospodarstvo grada Virovitice.

(www.icv.hr, mra, foto: M. Rajnović)