Sinoć (petak) je u sklopu Mjeseca hrvatske knjige strastveni planinar, ronilac, trkač i još mnogo toga, Damir Šantek, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavio svoju putopisnu knjigu „Gdje misli nestaju”. Okupljene je uvodnom riječi pozdravila Silvija Perić, voditeljica Županijske matične razvojne službe Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

– Tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige jest „književnost bez granica”. Upravo zbog toga mi je drago da je danas s nama gospodin Šantek koji zaista „nema granica” u svojoj zavidnoj biografiji – ističe Perić.

Čitateljima su na raspolaganju 34 putopisne priče iz različitih krajeva svijeta; preko Rusije, Austrije, Kolumbije i Italije, pa sve do Omana, Sejšela, Indije… Knjiga ispunjena mnogobrojnim životnim pričama, lijepim i onim ne tako lijepim iskustvima, dojmovima i poukama, popraćena je i impresivnim fotografijama koje je snimio sam Šantek. Na vrlo pitak i jednostavan način svim ljubiteljima putopisa prikazan je život običnih ljudi na lokacijama koje pisac posjećuje; poput kina u Nepalu sa samo dvije vrste filma (o budizmu i planinarenju) ili pak kolumbijskog grada kojeg Indijanci pročišćuju od „loše energije turista”.

– Ova je knjiga cijeli niz iskustava nekih drugih civilizacija, nekih drugih svjetova koji su nama ovdje nepoznati. To sve zajedno prožima se s mitologijom i povijesti – govori Šantek.

Pri osvrtu na vlastite lekcije u „borbi” s prirodom u kojoj toliko boravi, ovaj putopisac kaže sljedeće:

– Čitava naša civilizacija pokušava pobijediti prirodu i na neki je način sebi podčiniti, ali pobijediti prirodu znači pobijediti i samoga sebe jer mi smo dobar dio te iste prirode – to je put koji ne vodi nigdje. Prirodi moramo dozvoliti da živi paralelno s nama jer bez nje neće biti ni nas – zaključuje.

Knjiga „Gdje misli nestaju” prvi je dio planirane trilogije, a drugi „Ispod površine” pronaći će se na nadolazećem Interliberu, opisujući Šantekove ronilačke avanture.