U organizaciji Matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica održana je radionica za knjižničare i nastavnike hrvatskoga jezika Sedam ključeva za čitanje s razumijevanjem. U suradnji sa Centrom za stalno stručno usavršavanje iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice predavačice Suzana Jurić, savjetnica za hrvatski jezik i Mirjana Milinović, knjižničarska savjetnica provele su sudionike radionice kroz sedam ključeva potrebnih za razumijevanje čitanja.

  1. KLJUČ: Vježbanje stvaranja vizualnih, zvučnih, taktilnih, okusnih i mirisnih senzornih slika uz pomoć dijaloške metode, čitanja u sebi, interpretativnog čitanja naglas, aktivnog slušanja, crtanja i prezentiranja stvorenoga.
  2. KLJUČ: Upoznavanje s mogućnostima upotrebe vlastitog predznanja kako bi se kvalitetnije čitalo. Vježbanje vještina povezivanja i stvaranja dodirnih točaka teksta s osobnim životnim iskustvom, s drugim tekstom ili drukčijom vrstom umjetničkog djela, te teksta sa svijetom koji nas okružuje.
  3. KLJUČ: Uvježbavanje vještina postavljanja pitanja prije, za vrijeme čitanja i nakon čitanja teksta.
  4. KLJUČ: Osvješćivanje važnosti moći predviđanja, otkrivanja važnih ideja na temelju dokaza, povezivanja, prisjećanja, obraćanja pažnje detaljima, ponovnog promišljanja o značenjima, obavljanja unutarnjeg dijaloga i zauzimanja stajališta, zaključivanja i nagađanja.
  5. i 6. KLJUČ: Vježbanje uočavanja ključnih pojmova u tekstu, odvajanja bitnog od nebitnog, stvaranja natuknica; vježbanje sintetiziranja i stvaranja sažetka.
  6. KLJUČ: Osvješćivanje važnosti njegovanja budne svijesti kod čitatelja i upoznavanje „trikova za izvlačenje iz škripca”.

Odlična radionica potakla je sudionice na razmišljanje o novim načinima promicanja kvalitetnog čitanja kod djece ali i odraslih korisnika.