U srijedu 25. listopada 2023. svečanim programom je obilježen rođendan Knjižnice. Nakon pozdravnih riječi, ravnatelj Knjižnice Robert Fritz je izložio sažeti prikaz knjižničnih aktivnosti održanih od proljeća 2022. do ljeta 2023. Između 50-ak projekata i programa, ovoga puta smo istaknuli našu nakladničku djelatnost o kojoj je govorila zamjenica ravnatelja Nela Krznarić. Cjelovito izvješće za navedeno razdoblje tiskali smo i objavili kao publikaciju Što smo radili u najboljoj godini #naševašeknjižnice koja je darovana svim nazočnim gostima. Prikaz održanih sadržaja pripremili smo kao obrazloženje prijavi Knjižnice na Javni poziv za dodjelu godišnjeg priznanja Knjižnica godine Hrvatskog knjižničarskog društva – Prijava za dodjelu godišnjeg priznanja Knjižnica godine   

Nakon prezentacije pogledali smo duhoviti desetominutni film o radu Knjižnice, nakon čega je ravnatelj objavio rezultat prijave za Knjižnicu godine. Naša knjižnica je osvojila 2. mjesto u konkurenciji svih vrsta knjižnica iza Centra za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković. Posljedično, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica je najbolja narodna knjižnica godine jer Centar pripada vrsti znanstvenih, specijalnih knjižnica. Službeni rezultati Poziva bit će objavljeni 13. 11. 2023. na 48. Skupštini Hrvatskog knjižničarskog društva u Zagrebu. Ravnatelj je zahvalio na podršci osnivaču – Gradu Virovitici, Virovitičko-podravskoj županiji, Ministarstvu kulture i medija RH kao i brojnim partnerima, suradnicima i prvenstveno korisnicima Knjižnice. U ovo priznanje ugrađen je rad svih dosadašnjih djelatnika i ravnatelja Knjižnice.

Na ovoj svečanosti su, između ostalih, nazočili i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Ivančica Fett Škvarić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice Alen Bjelica, te gvardijan Župe sv. Roka u Virovitici fra Ivica Jagodić. Gradonačelnik Ivica Kirin nije mogao sakriti oduševljenje što upravo Virovitica ima najbolju gradsku knjižnicu.

– U to je uloženo puno truda i rada cijele ekipe, kako vaših prethodnika koji su utkali put ka napretku ovog centra kulture u Virovitici, tako i sadašnje ekipe koja je napravila i korak više. Biti najbolji među 350 gradskih knjižnica i drugi između svih 1800 najveći je mogući uspjeh ove ustanove, ali i jedan od najvećih uspjeha našeg grada u ovoj godini. Hvala vam svima na tome – zahvalio je tom prigodom djelatnicima i suradnicima virovitičke knjižnice gradonačelnik Ivica Kirin.

Ove su godine jubilarnu nagradu za 15 godina rada dobili ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz i viša knjižničarka Mirjana Kotromanović.


Foto: B. Sokele; ICV