Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica organizirala je u petak, 29. rujna, 2. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Suradnja, izgradnja, nadogradnja”, a ovogodišnja tema je “Volonteri u knjižnicama”.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja knjižnice Roberta Fritza, skup je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica.

U prvom dijelu stručnog skupa održana su četiri pozvana izlaganja, a u drugom 12 izlaganja primjera dobre prakse te izlaganja na posteru.

Pozvani izlagači predstavili su osnovne pojmove volontiranja, Zakon o volontiranju u Republici Hrvatskoj, trendove volontiranja kod nas, ali i u svijetu. Govorilo se zatim o sve popularnijem pojmu građanske znanosti u knjižničarstvu. U primjerima dobre prakse knjižničari iz svih vrsta knjižnica, od školskih, narodnih, visokoškolskih i specijalnih, predstavili su kako i na koji način surađuju s volonterima te što za njih znači jedan ovakav oblik suradnje.

Ove godine skupu je nazočilo više od 50 knjižničara iz Hrvatske, ali i knjižničari iz Slovenije, te Bosne i Hercegovine.

Osim što svojim brojnim zadaćama i funkcijama Knjižnica ostvaruje značaj kao jedna od važnih točaka u zajednici, idealna je za uključivanje volontera u svoj rad, koji žele povećati svoja znanja i vještine, dajući na taj način doprinos zajednici. Volontiranje u knjižnicama omogućuje pojedincima aktivno sudjelovanje u radu i razvoju knjižnica, ujedno i stjecanje novih osobnih kompetencija.

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica se ovim, sad već drugim skupom, ozbiljno ucrtala na kartu stručnih knjižničarskih skupova u Republici Hrvatskoj.

(www.icv.hr, sp, foto: M. Šolc, GKiČ Virovitica)