U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici sinoć (petak) su predstavljene dvije knjige umirovljene novinarke Katice Kovačević, biografska „Malčika” iz 2021. godine, čije se predstavljanje zbog pandemije COVID-a 19 nije moglo prije održati te autobiografska „Alo, Kate” koja je izdana ove godine.

Katica Kovačević rođena je 1950. godine u Novoj Gradiški, gdje je provela djetinjstvo, dio svog života provela je u Berlinu, a nakon završenog Ekonomskog  fakulteta u Zagrebu radila je u PIK-u u Novoj Gradiški, a poslije toga u Tvornici šećera u Virovitici i Informativnom centru Virovitica, gdje je kao novinarka i dočekala mirovinu.

Ljubav prema pisanoj riječi kod Katice traje od školskih dana do danas, pa nakon ispisanih brojnih novinskih stranica, piše i uređuje časopise i druge oblike izričaja. Tako je nastala i njena knjiga, koju je počela pisati prije petnaestak godina i koja ispočetka nije trebala biti namijenjena za širu javnost, već je, kako kaže, pisala svojoj obitelji.

-Taj uradak trebao je biti namijenjen onima o kojima sam pisala, odnosno mojoj obitelji, da je čitamo u trenucima zajedničkih skupova, da se malo nasmijemo ili zaplačemo povodom trenutaka iz života koji se mogu iščitati na šezdesetak stranica.

No, netko tko ju je pročitao smatrao je da događaji opisani u knjizi imaju puno sličnosti s događajima drugih ljudi i obitelji iz našeg okruženja i vremena i da bi se čitatelji lako mogli poistovjetiti s ljudima i zbivanjima iz knjige. I tako je krenulo.

Knjiga je dobila ime „Malčika”, izdana je prije dvije godine, a dobre kritike onih koji su je pročitali nagnale su me i da dodam drugi dio svog života, ali pišući iz prvog lica. Tako je nastala moja druga knjiga „Alo, Kate” u kojoj sam pred čitatelje podastrla zbivanja iz moje mladosti, ali i ne tako davnih vremena, sve isprepleteno mojim iskrenim osjećajima koje sam sada otkrila i svima onima koji je imaju namjeru pročitati – istaknula je autorica.

Objasnila je da naziv knjige „Alo, Kate” proizlazi od riječi kojima joj se obraćao Dado iz Dalmacije, njena prva i jedina velika ljubav, prilikom susreta i telefonskih poziva. Ispočetka se knjiga trebala zvati “Dnevnik jedne ljubavi”, no pošto je to naziv jednog od najvećih glazbenih uradaka domaće glazbe (prvi album Josipe Lisac), knjiga je dobila ovaj, još bolji naziv.

-Vjerujem da će onaj tko je pročita imati točnu predodžbu mojih nakana i osjećaja. Možda se netko poistovjeti s mojim iskustvom, tko zna- rekla nam je Katica Kovačević koja je tom prigodom potpisivala primjerke svojih knjiga koje su se mogle kupiti po promotivnoj cijeni.

Uz samu autoricu, o njenom radu i knjigama govorile su moderatorice Mirjana Vodopić i Marija Karácsonyi, a ulomke iz knjiga čitale su Renata Turković Kasumović i Ivana Vidas, dok je sve nazočne u ime ravnatelja Gradske knjižnice i svoje osobno pozdravila djelatnica Nela Krznarić.

Uz brojne prijatelje, rodbinu, bivše suradnike i ostale građane na ovom događaju nazočili su i pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu VPŽ Ivan Horvat i predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Ivančica Fett Škvarić, dok je u glazbenom dijelu nastupila učenica 4. razreda Glazbene škole Jana Vlašimskog iz Virovitice gitaristica Iva Perić.

(www.icv.hr, bs)