Udruga dijabetičara Virovitica već tradicionalno obilježava Svjetski dan šećerne bolesti, a jedno od brojnih provedenih aktivnosti bilo je i edukativno predavanje pod nazivom “Dijabetes nekad i sad” koje se jučer (četvrtak) održalo u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica.

Sve zainteresirane s ovom je temom upoznala Suzana Cindrić, glavna sestra Službe internističkih djelatnosti i glavna sestra Odjela za endokrinologiju, dijabetes i hematologiju virovitičke Opće bolnice, koja je ovom prilikom govorila o samom nastanku bolesti te o napretku koji je postignut u njezinom liječenju kroz godine.

Nešto više o aktivnostima Udruge kao i o samom Svjetskom danu šećerne bolesti, ispričala je predsjednica iste Zdenka Mikulčić-Drakulić.

– I ove godine pripremili smo bogat program vezan uz obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti, a ovo predavanje samo je dio planiranih aktivnosti. Centralno događanje je centralni sastanak Udruge, organizirali smo i akcije mjerenja šećera i tlaka za građanstvo, a na ove načine želimo utjecati na naše članove kao i ostalo građanstvo. Naime, 40% njih niti ne zna da ima šećernu bolest, a mi ih upućujemo na daljnju obradu ukoliko se neki od simptoma jave, te im govorimo o važnosti prehrane. Dijelimo također naše promotivne materijale i časopis koji obrađuje razne teme, među kojima su i komplikacije koje dolaze zbog šećerne bolesti, a mogu samo reći kako u RH ima preko 500 tisuća oboljelih dok svaki 11 građanin od te bolesti umire- istaknula je Mikulčić-Drakulić.

Uz predavanje i akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi, koje su održane u Gradini i Virovitici, još jedna od aktivnosti bit će i šetnja gradom na sam Svjetski dan šećerne bolesti, kad će i gradski dvorac zasjati plavom bojom.

(www.icv.hr, mra)