U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica jučer (petak) je održano predstavljanje knjige o 40 godina pajdaškog društva “Mlado vino”, druženja i proslave Martinja pod nazivom “Od Aršanja preko Paruževine pa sve do Baltika” umirovljenog fotografa i novinara Zlatka Ciprijanovića.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja knjižnice Roberta Fritza, o knjizi je uz autora govorio i njegov dugogodišnji prijatelj i također član ove pajdašije prof. dr. sc Branko Grisogono. 

Pajdašija je osnovana davne 1979. godine, a njezini članovi dolaze sa svih strana svijeta, neki s područja općine Pitomača, iz Virovitice, Zagreba, pa čak i Švedske. Ima tu i djelatnika raznih struka, pravnika, liječnika, novinara, profesora, ali sve ih veže jedno – ljubav prema vinogradu, dobroj kapljici i prije svega druženju, posebice tijekom proslave Martinja.  

– Kako je naš kraj specifičan po proslavi Martinja, tako i ova knjiga ima specifičan naziv, a govori o tome kako je jedno od najstarijih pajdaških društava s ovog područja blagdan svetog Martina slavilo u raznim krajevima Hrvatske, ali i Europe – od Aršanja preko Paruževine pa sve do Baltika. Svi znamo za naš vinorodni kraj Aršanj, Paruževina je jedan kraj kod zagrebačkih Sesveta gdje smo kod jednog našeg pajdaša slavili Martinje, a Baltik je u nazivu jer smo imali jednog pajdaša u društvu koji je iz Švedske, svjetskog znanstvenika Leifa Engera i koji nas je pozvao da u Švedskoj, ali i Finskoj proslavimo ovaj naš blagdan, naše Martinje i 40 godina našeg pajdaškog društva. Knjiga je puna zanimljivih priča jer u svakoj godini koju opisujem u knjizi govorim o događajima koji su se zbili tijekom 40 godina pajdašije – istaknuo je autor Z. Ciprijanović. 

Knjigu na više od 170 stranica, uz bogatu opisanu tradiciju i događaje koji su se dogodili tijekom 40 godina postojanja pajdaškog društva, obogaćuje više od 140 fotografija. Kako ističe autor, ovo je druga njegova knjiga, a u planu ima još dvije. 

– U planu imam još dvije knjige. Trenutno sam posvećen knjizi pod nazivom “Život na otoku” budući da već neko vrijeme s obitelji živim u Irskoj, u gradu Corku. Ljudi često zaboravljaju da je Irska otok i volio bih dočarati kako je živjeti na otoku, kakva je njihova kultura i tradicija. Irska ima velike sličnosti s Hrvatskom, posebno kada je u pitanju prošlost i mislim da bi se ljudima svidjela jedna takva knjiga – zaključio je autor.

Dodajmo, Zlatko Ciprijanović rođen je 1958. godine u Novoj Gradiški. Radio je kao učitelj razredne nastave te profesionalni fotograf i novinar u raznim medijima Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije. U Irsku se seli 2019. godine iz obiteljskih razloga, a 2021. godine odlazi u zasluženu mirovinu.

(www.icv.hr, foto: B. Sokele)