Klub za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica osnovan je online 24. travnja 2020. tijekom razdoblja pandemije koronavirusa. Od tada do danas petnaestak redovnih članova (uglavnom članica) se sastaje jednom mjesečno i razgovaraju o pročitanim knjigama.

Vrlo brzo klub je dobio svoje ime prema kriminalističkom romanu Milana Nikolića “Nije bilo slučajno”. Voditeljice Kluba su knjižničarke Silvija Perić i Tatjana Kovač koje brinu o nabavi dovoljnog broja primjeraka knjiga za čitanje, organiziraju i moderiraju susrete te objavljuju osvrte na pročitana djela. Čitaju se naslovi raznovrsne tematike i žanrova, a u prijedlozima aktivno sudjeluju sve članice Kluba. Na kraju svakog susreta knjizi se dodjeljuje ocjena koja ujedno služi kao preporuka za čitanje i pokazatelj kvalitete korisnicima Knjižnice.

Jučerašnji (četvrtak), okrugli 40. susret započeo je kratkim osvrtom knjižničara na provedenu projektnu aktivnost u sklopu Erasmus+ projekta mobilnosti “Čitajmo i mi”. Silvija Perić, Tatjana Kovač i Robert Fritz su od 20. do 25. studenog 2023. boravili u Kopenhagenu u radnom posjetu kopenhaškim narodnim knjižnicama. Tema su bili upravo danski čitateljski klubovi koji imaju veliku i značajnu tradiciju u toj zemlji. Knjižničari su članovima Kluba prenijeli iskustva i znanja stečena u posjetu te zaključili da se dio može primijeniti na djelovanje Čitateljskog kluba. Osim toga, ovaj Erasmus+ projekt će potaknuti cijeli niz akcija za poticanje osnivanja tematskih čitateljskih klubova u virovitičkoj knjižnici i u drugim sredinama.

Nakon izlaganja, članovi Kluba su analizirali i razgovarali o knjizi nigerijske autorice Chimamande Ngozi Adichie “Purpurni hibiskus”. Uz niz zapažanja, primjedbi i pohvala, knjiga je ocijenjena ukupnom ocjenom – vrlo dobar. Sljedeći naslov na rasporedu čitanja za prosinac je djelo Jorgea Bucayija “Ispričat ću ti priču”.

(www.icv.hr, rf, foto: M. Šolc)