U sklopu manifestacije „Prosinac u gradu”, sinoć (ponedjeljak) je otvorena izložba dječjih likovnih radova pod nazivom „Ohrabri se kao i ja i pokaži nam svoj rad”.

Voditeljica knjižnične Igraonice i organizatorica izložbe, ujedno i predsjednica LIK „Nikola Trick” Virovitica Ivana Molnar, tom je prigodom napomenula da je ideja za ovu izložbu došla od učenice OŠ Vladimir Nazor iz Virovitice Mije Klarić, čija je samostalna izložba u virovitičkoj gradskoj knjižnici otvorena prije tjedan dana.

– Mia je sa svojim oslikanim torbama i vrećicama dala odličan primjer, ne samo što se tiče same likovne tehnike, nego i ideje da svi mi, a posebno djeca, možemo biti kreativni. To je u stvari i nit vodilja ove male likovne akcije koja se nedavno počela provoditi i u kojoj djeca iz naših osnovnih škola imaju prigodu biti kreativna, stvarati, a potom i javnosti izložiti svoje radove. Svi zainteresirani mogu sve to razgledati u našoj knjižnici i čitaonici ovih predblagdanskih dana – rekla je Ivana Molnar koja je tom prigodom zahvalila svoj djeci i njihovim roditeljima na sudjelovanju u ovoj hvalevrijednoj maloj likovnoj koloniji.

Stručni suradnik u organizaciji izložbe bio je učitelj likovnog odgoja u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje Igor Fućkar, tajnik LIK „Nikola Trick” koji je tom prigodom potvrdio riječi svoje kolegice, da je temelj za organiziranje ove akcije upravo poticanje kreativnosti kod djece osnovnoškolske dobi.

– Kreativnost možemo definirati kao snalaženje u nekim novim situacijama, pronalaženje novih puteva i spajanje poznatih stvari da bi smo došli do nekih novih spoznaja. Likovni izričaj je odličan način za to jer djeca mogu na radnu plohu prenijeti svoju imaginaciju ili emocije koje će nekad biti likovno bolje napravljene, a nekad slabije. I kritika i pohvala su odličan motivator za daljnji uspjeh na likovnom, ali i na životnom polju, odnosno daljnjem razvoju djeteta. Nama odraslima možda i neće biti jasno što gledamo, ali mali autori jako dobro znaju o čemu se radi jer svijet gledaju upravo onime što i krasi njihovu dob, nesputanom kreativnošću – objasnio je Igor Fućkar.

Nakon toga, zajedno s roditeljima i djecom i mi smo pošli razgledati radove rađene u mnogim likovnim tehnikama na razne teme. Bilo je tu i pejzaža, portreta, aktova, mrtve prirode, izmišljenih likova iz dječje fantazije, svega što i nas odrasle može vratiti u djetinjstvo kada smo bili bezbrižni i nesputani stegama okoline.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)