“Čudesan keks” naziv je slikovnice koja je danas (subota) predstavljena u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici i koja predstavlja svojevrsnu rijetkost u Hrvatskoj. Naime, riječ je o izdavačkom pothvatu nakladničke kuće “Alfa”, a koja je povezala poznatog književnika za djecu Božidara Prosenjaka i Jakova Kneževića (10), jednog posebnog dječaka iz Virovitice, dijete iz spektra autizma, a koji stvara prekrasne crteže i koji je ovoj slikovnici i službeni ilustrator. 

U punoj Gradskoj knjižnici mr.sc. Daniela Novoselić, direktorica nakladništva izdavačke kuće Alfa, govorila je kako je do suradnje između njih, književnika i Jakova došlo zahvaljujući jednom iskrenom i emotivnom mailu koji je Alfi stigao od majke Vedrane Knežević. 

-Mail je u sebi sadržavao toliko toga važnog, o potrebi da se Jakova podrži, načina na koji komunicira s crtežima, ali i priči same obitelji, da smo odmah shvatili da je riječ o onim mailovima koji stvore razliku između projekta i vizije, za koju treba odmah djelovati i u nju staviti sve svoje snage i resurse. 

Poslala sam mail urednicima, koji su posrednici s autorima i uskoro se javio Božidar Prosenjak, koji je jedini ponudio cjelovito rješenje. Ono što moramo naglasiti jest kako je Jakov desetogodišnji dječak koji je nadaren ilustrator, koji ilustrira autorskim likovima, a crta gotovo sve što doživi. Jednostavan prikaz pokreta likova koje Jakov stavlja u različite životne situacije crtežima daju nevjerojatan šarm, pa njegov stil ilustriranja već postaje prepoznatljiv. O njegovim crtežima govore likovni stručnjaci i likovni pedagozi. 

Čestitamo danas Jakovu i roditeljima te podsjećamo da samo djeca imaju taj neprocjenjiv dar da oko sebe okupljaju čitav svijet i to iz čiste radosti – rekla je D. Novoselić.    

Književnik Božidar Prosenjak s okupljenima je podijelio par anegdota iz vlastitog života, kako bi pomoću njih sažeo važnost suradnje s Jakovom i njegovim roditeljima. Naglasio je pritom važnost roditeljske podrške djetetu u svakoj situaciji i talentu, osobito onom koji je njemu važan, a to su, istaknuo je, pokazali Jakov, Vedrana i Josip. Pričao je o suradnji, ideji da se i kroz ilustracije ispriča priča o medi koji ne želi jesti i kako će taj problem riješiti pomoću jednog čudesnog keksa. 

Upravo čudesno i Jakov je pokazao svoj talent, zaključio je književnik, rekavši kako je ilustrirati tekst zahtjevan zadatak pred kojim ponekad pokleknu ne samo amateri, već i profesionalci. Prvi crteži koje je dobio od Jakova su tako morali ići na doradu, kaže, no već druga verzija pokazala mu je da se pred njim nalazi ozbiljan autor.   

-Moram vam priznati da Jakov ilustrira poput profesionalca i to kažem ja koji ima iskustva.  Ilustrirati tekst je izuzetno zahtjevan zadatak, jer crtač ne smije ponavljati ono što je napisano, već mora povezati riječ i smisao priče. To je poput braka u kojem je riječ muškarac, a crtež ili ilustracija žena, ili obrnuto, u kojem su oboje različiti, ali pričaju jednu priču. Jakovu je to uspjelo i ja mu od srca čestitam na tome – rekao je B. Prosenjak. 

Okupljenima, među kojima su bili, uz domaćina, ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Roberta Fritza i zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Ivančica Fett-Škvarić, Dječji zbor Slavuji Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica, kao brojni Jakovljevi prijatelji, školski kolege, predstavnici škola,  nastavnice i suradnici, obiteljsku priču ispričali su roditelji Vedrana i Josip.

Zahvalili su detaljno pritom svima koji su zajedno s njima na putu razbijanja predrasuda u društvu i koji su umjesto dijagnoze odlučili vidjeti dijete i njegov potencijal.

Tata Josip Knežević pritom je naglasio kako Jakova definira ponajviše to da svakom crtežu daje određenu emociju i to je ono što ga čini posebnim, dok je mama Vedrana zahvalila svima koji su danas došli i podijelili s njima jedan važan dan, u kojem Jakovljev san, da ima vlastitu slikovnicu, sada doslovno mogu držati u ruci. Vedrana je više rekla o suradnji između Alfe i autora, ali i podijelila njihovu životnu priču. Uz Jakova, imaju i mlađeg sina Roka koji je danas ponosan podržao brata i njegov vrijedan i velik uspjeh. 

-Ništa nije došlo preko noći, ni crteži ni samostalna izložba koja je nedavno otvorena, kao ni ova slikovnica. Gotovo je cijelo desetljeće rada, odricanja, uspona i padova iza nas. Jakov je punih šest mjeseci vrijedno radio na ilustracijama koje danas možete vidjeti u slikovnici i tako opet dokazao da može.
 
Kad su god govorili da Jakov ne može i neće moći, moj unutarnji glas i srce rekli su ‘Jakov može’, mi smo vjerovali u njega. Jakov je sada svima dokazao da može. On je primjer svima, osobito nama odraslima. Ne samo da možemo učiti od djeteta poput njega, već to trebamo činiti svaki dan.
 
A kad nas pitaju koja je tajna njegovog talenta, jedino što je ispravno i istinito reći je da treba vjerovati u dijete, a ne u dijagnozu. Mi smo možda vjerovali u čudo, ali ono se ostvarilo – poručila je Vedrana i ponovno zahvalila svima koji su im podrška. 
 
Slikovnica koja razbija predrasude i dokazuje potencijal djece u spektru naišla je na nevjerojatan interes publike – red za doći do vlastitog primjerka i potpis autora dosad nije bio viđen u Gradskoj knjižnici i čitaonici. 
 
(www.icv.hr, mlo)