U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica javnosti je danas (srijeda) predstavljena najnovija knjiga profesora psihologije Siniše Brlasa “Malim koracima do cilja”, pod pokroviteljstvom Medicinske naklade. Uvodnim riječima ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Robert Fritz pozdravio je predsjednicu Gradskog vijeća Grada Virovitice Ivančicu Fett – Škvarić, kao i sve prisutne.

– Veliko mi je zadovoljstvo predstaviti profesora Brlasa, koji ovaj put dolazi s publikacijom o mentalnom zdravlju napisanu u nešto drugačijem, popularnijem stilu. Malim koracima privodimo kraju projekt „Prosinac u gradu“, a ovo je predzadnja manifestacija u našoj knjižnici ovoga prosinca – govori Fritz.

Knjiga “Malim koracima do cilja” u podnaslovu pojašnjava kako je riječ o vodiču za bolje samorazumijevanje i smjernicama kako sačuvati mentalno zdravlje. Radi se o obliku psihoedukacije kojom je profesor Brlas stručne i znanstvene spoznaje psihologije ponudio u formi self-help vodiča.

– Ovaj vodič pruža edukaciju o mentalnom zdravlju temeljenu na spoznajama iz područja psihologije, koja bi ljudima trebala pomoći da bolje razumiju sami sebe i svoje ponašanje, bolje organiziraju životne ciljeve i kreiraju realnija očekivanja od sebe samih, a posljedično svega toga – imaju manje stresa i tjeskobe koji dolaze uz nemogućnost zadovoljenja i neostvarivanja ciljeva u životu.

Moram naglasiti da se na tržištu nalazi svašta. Različita literatura koja nudi rješenja za bolji i kvalitetniji život, a koju su uglavnom pisali nestručnjaci ili stručnjaci nekih drugih profila. Upravo takva literatura može nanijeti više štete nego koristi – ističe profesor Brlas.

Za razliku od autorove prve knjige „Terminološki opisni rječnik ovisnosti“ koja je ciljano bila namijenjena određenim populacijskim skupinama, ova druga pisana je za širu populaciju.

– Ova je knjiga namijenjena svima. Svi su pozvani procijeniti može li im ovakva literatura pomoći u boljem razumijevanju samoga sebe, odnosno kako ostati normalan i sačuvati vlastito mentalno zdravlje – kaže.

Profesor Brlas voditelj je i Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije. Kako se nalazimo u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, koji se svake godine obilježava između 15. studenoga i 15. prosinca, profesor se osvrnuo i na situaciju s mladenačkim ovisnostima na području naše županije.

– Virovitičko-podravska županija tradicionalno dobro stoji kada se radi o problematici ovisnosti, ona nije osobito izražena za razliku od nekih drugih, većih sredina. Kontinuirana provedba preventivnih aktivnosti posljednjih 20-ak godina u našoj je županiji stvorila situaciju u kojoj navedene probleme držimo pod kontrolom. Međutim, pojavljuju se novi oblici ovisnosti koji pred nas stavljaju nove izazove, poput e-cigareta, nikotinskih vrećica, prekomjernog pijenja energetskih pića, videoigrica – zaključuje profesor Brlas.

Predstavljena knjiga nije prva, a svakako ni posljednja u opusu Siniše Brlasa; ona je samo jedna od točaka u slijedu aktivnosti vezanih uz očuvanje mentalnog zdravlja. Posao kojim se bavi, kaže, nije utrka na 100 metara, već maraton na duže staze.

(www.icv.hr, dj)