Silvija Perić, djelatnica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica i predsjednica Komisije za slobodan pristup informacijama pri Hrvatskom knjižničarskom društvu sudjelovala je na međunarodnom 23. okruglom stolu o slobodnom pristupu informacijama. Skup je održan 8. prosinca 2023. na Međunarodni dan ljudskih prava u Gradskoj knjižnici Knjižnica grada Zagreba.

Središnja tema 23. okruglog stola o slobodnom pristupu informacijama – povratak korijenima – posvećena je osnovnoj ideji slobodnog pristupa informacijama i slobode izražavanja. Na skupu je nazočilo 55 kolega knjižničara iz zemlje i inozemstva te 9 izlagača.

Ovim 23. okruglim stolom o slobodnom pristupu informacijama htjelo se osvijestiti i još jedanput naglasiti potreba za slobodom izražavanja i važnosti pružanja slobodnog pristupa informacijama.

Nakon pozdravnih riječi pomoćnice ravnateljice za korisnike i programe Knjižnica grada Zagreba Ismene Meić, predsjednice Hrvatskog knjižničarskog društva Jasenke Pleško i izaslanice ministrice kulture, voditeljice Službe za arhivsku i knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture i medija Ivone Despot, Silvija Perić, predsjednica Komisije za slobodan pristup informacijama podsjetila je na dugu tradiciju održavanja okruglih stolova povodom Međunarodnog dana ljudskih prava te na važnost ove teme. Skup je otvorila Dijana Kesonja, zamjenica pučke pravobraniteljice s izlaganjem Sloboda izražavanja i njezina ograničenja. Božica Dragaš i Snježana Ercegovac iz Knjižnica grada Zagreba u izlaganju Mogu li nam korisnici vjerovati? Navele koliko je bitno da je knjižničar objektivan i kako to biti. Miro Pušnik, iz Centralne tehničke knjižnice Sveučilišta u Ljubljani predstavio je projekt Spoznaj u izlaganju Three Levels of Open Science.

U drugoj sesiji bili su prikazani primjeri dobre prakse. Andrea Katanović Babić iz OŠ „Vladimir Nazor” Križevci u poslanom izlaganju Radionica „Fake Hunter – kritičkim korištenjem medija protiv lažnih vijesti” izložila je što se radilo na radionici održanoj u Sarajevu u organizaciji Goethe instituta. Sanja Kovačević  iz Knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu imala je izlaganje Slobodan pristup informacijama u akademskom okruženju – promjene i prepreke (iz perspektive kritičkog knjižničarstva).

Maja Kasapović iz Strukovne škole Virovitica u izlaganju Deliberacija u Strukovnoj školi izložila je kako deliberacijom razviti kritičko mišljenje i samopouzdanje kod mladih.

Čiji je crtež najljepši? – Razvoj dječjih vrlina i vrijednosti naziv je izlaganja Anite Tufekčić i Biljane Krnjajić, OŠ „Antun i Stjepan Radić” Gunja, OŠ Siniše Glavaševića Vukovar