Sudionice Erasmus+ projekta Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Čitajmo i mi! Tatjana Kovač i Silvija Perić posjetile su Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina 9. 1. 2024.

Virovitičke knjižničarke podijelile su svoje dojmove i predstavile članicama slatinskog Čitateljskog kluba potpuno novi koncept vođenja kopenhaških čitateljskih klubova, koji su organizirani po žanrovima i lokaciji, a samo vođenje klubova trenutno se prepušta korisnicima. Knjižničari su tu da budu podrška u organizaciji prostora, knjiga i samih korisnika.

U sklopu projekta virovitički knjižničari boravili su u Kopenhagenu od 20. do 25. 11. 2023. Domaćin im je bila Københavns Biblioteker, najveća narodna knjižnica u Danskoj. Kopenhaške knjižnice najveći su knjižnični sustav u Danskoj i sastoje se od mreže 20 knjižnica s preko 194 000 aktivnih korisnika .

Virovitički knjižničari su ovim projektom, osim provedene mobilnosti u Danskoj uspostavili kontakte s danskim knjižničarima i razmijenili profesionalna iskustva te upoznali njihovu kulturu i tradiciju..

U okviru Erasmus+ projekta knjižničari su usavršili provođenje postojećih usluga poticanja čitanja odraslih korisnika ali i uvođenje novih. Planira se uvođenje novih čitateljskih klubova kao i poticanje čitanja korisnicima u ruralnim područjima.

Uz ugodno druženje, razgovor, razmjenjivanje ideja članice Klubova dogovorile su se da ovo neće biti jedini zajednički susret, već početak jedne lijepe suradnje.

Ovaj projekt financiran je sredstvima Europske unije u okviru Erasmus+ programa u području obrazovanja odraslih.