Sinoć je u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici predstavljen Erasmus+ projekt virovitičke knjižnice.

Sudionici Erasmus+ projekta Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Čitajmo i mi! Silvija Perić, Tatjana Kovač i Robert Fritz podijelili su svoje dojmove i predstavili potpuno novi koncept vođenja kopenhaških čitateljskih klubova, koji su organizirani po žanrovima i lokaciji, a samo vođenje klubova trenutno se prepušta korisnicima. Knjižničari su tu da budu podrška u organizaciji prostora, knjiga i samih korisnika. Samo u Kopenhagenu postoji 150 čitateljskih klubova, odnosno na svakih 2000 stanovnika grada po jedan klub, a namjera pilot projekta je da se taj broj udvostruči.

U sklopu projekta virovitički knjižničari boravili su u Kopenhagenu od 20. do 25. 11. 2023. Domaćin im je bila Københavns Biblioteker, najveća narodna knjižnica u Danskoj. Kopenhaške knjižnice najveći su knjižnični sustav u Danskoj i sastoje se od mreže 20 knjižnica s preko 194 000 aktivnih korisnika.

Virovitički knjižničari su ovim projektom, osim provedene mobilnosti u Danskoj uspostavili kontakte s danskim knjižničarima i razmijenili profesionalna iskustva te upoznali njihovu kulturu i tradiciju.

U okviru Erasmus+ projekta knjižničari su usavršili provođenje postojećih usluga poticanja čitanja odraslih korisnika ali i uvođenje novih. Planira se uvođenje novih čitateljskih klubova kao i poticanje čitanja korisnicima u ruralnim područjima. Jedna od novih aktivnosti koja je proizašla iz ovog projekta i kontinuirano će se provoditi je Čitateljski klub u gostima.

Ovaj projekt financiran je sredstvima Europske unije u okviru Erasmus+ programa u području obrazovanja odraslih.