U suorganizaciji Obiteljskog centra, Područna služba Virovitičko-podravska i Knjižnice u utorak 30. siječnja je održano prvo predavanje u sklopu novog knjižničnog programa Obiteljski ZUUM. Cilj programa je educiranje javnosti o temama koje su vezane uz djelatnost Obiteljskog centra – povećanje znanja, senzibiliziranje i informiranje građana o temama vezanima uz roditeljstvo, obitelj, razvoj djece, osobni rast i razvoj. Aktivnosti u sklopu programa planiramo održavati svaki zadnji utorak u mjesecu, izuzev ljetnih mjeseci.

Predavanje o roditeljstvu je održala voditeljica Područne službe Obiteljskog centra Sandra Matošina Borbaš, psihologinja i biblioterapeut. Saznali smo ili se podsjetili da su osnovne roditeljske vještine ljubav, komunikacija, strpljivost, dosljednost, podučavanje, prepoznavanje potreba djece. Svaku od navedenih kompetencija potrebno je uvažavati i razvijati s ciljem ostvarivanja kompetentnog roditeljstva. Predavačica je naglasila da je važno uspostaviti kvalitetnu ravnotežu između poučavanja i izgradnje odnosa, te usprkos svakodnevnim izazovima biti ustrajan.

Mi smo zaključili da je ‘posao’ roditelja zahtjevan i složen, no nezamjenjiv! 

Na sljedećem Obiteljskom ZUUM-u 27. veljače predavanje o bračnoj komunikaciji održat će dipl. soc. radnica Tatjana Rastija. Očekujemo vas!

(Robert Fritz)