Na 27. Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2024. koji se od 16. do 18. veljače 2024. godine održavao u Virovitici sudjelovala je i Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica. Knjižnici je ovo druga godina kako sudjeluje na sajmu.

Na izlagačkom prostoru posjetiteljima su ponuđeni različiti zanimljivi sadržaji namijenjeni svim generacijama. Tako su se svi koji su posjetili „pop up“ prostor Knjižnice imali priliku fotografirati u foto okviru nabolje hrvatske narodne knjižnice u 2023. godini, isprobati virtualnu stvarnost kroz VR naočale, oslikati dječja lica, igrati igrice na PS5 i vidjeti princip funkcioniranja 3D ispisa. Procjenjujemo da je navedene aktivnosti kroz tri dana isprobalo 200-tinjak djece i odraslih.
Za one, koji vole tradicionalne knjižnične sadržaje, unutar izlagačkog prostora knjižice mogli su za sebe pronaći zanimljivu otpisanu knjižnu i AV građu i za velike i male. Ukupno smo podijelili oko 400 otpisanih knjiga i 50-tak jedinica AV građe.

Osim toga, u sklopu programa knjižnice na Viroexpo sajmu je u subotu gostovao poznati meteorolog Zoran Vakula. Na velikoj pozornici brojnoj je publici kroz interakciju predstavio svoju seriju meteoslikovnica Vremenaste priče. Cilj je kroz slikovnice educirati i približiti djeci i mladima meteorološke teme kako bi u budućnosti znali koristiti meteorološke informacije, a samim time ih i upoznati sa opasnostima klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Njegovim nastupom na glavnoj pozornici posebno su bili oduševljeni najmlađi posjetitelji kojima je Vakula nakon nastupa potpisivao slikovnice u izlagačkom prostoru Knjižnice. Vjerujemo, da je svaki naš posjetitelj u tri dana sajma pronašao nešto za sebe i sigurno ćemo se sresti sljedeće godine, s još boljim i raznovrsnijim sadržajima!