Hiro Arikawa: Putni zapisi jednog mačka

Svjetski bestseler Putni zapisi jednog mačka očarao je čitatelje diljem svijeta. Naizgled jednostavna i ispripovijedana s nježnošću i humorom, Nanina priča je priča o dobroti, odanosti, hrabrosti i zahvalnosti, koja pokazuje kako geste ljubavi, male i velike, mogu promijeniti naše živote. Nana je Satoruov mačak jednako koliko je i Satoru Nanin čovjek. No Satoru mora pronaći novi dom za mačka pa njih dvojica kreću na put. Obilaze Satoruove stare prijatelje u nadi da će neki od njih primiti Nanu. Dok putuju Japanom u srebrnom vozilu kroz prekrasne krajolike i godišnja doba, Satoruova prošlost i prijateljstva koja su ga oblikovala polako se otkrivaju, kao i razlog zašto više ne može zadržati Nanu.

Izvor: znanje.hr

Vicki Myron: Dewey : Mačak iz male provincijske knjižnice koji je raznježio svijet

Ponedjeljak 18. siječnja 1988. u gradiću Spenceru u Iowi osvanuo je izrazito hladan. Noć prije temperatura je pala na minus petnaest stupnjeva, vjetar je ledio kosti, te je bilo bolno čak i disati. Kad je tog jutra knjižničarka Vicki Myron došla na posao, u ormariću za povrat knjiga zateklo ju je pravo čudo – dvomjesečni narančasti mačić, preživjevši opaku studen, drhtao je među gomilom knjiga. Vicki i njezine kolegice uspjele su ga spasiti i bilo je prirodno da Dewey, kako su ga nazvale, postane maskota njihove knjižnice. Ova je knjiga kronika Deweyjeva života među knjižničnim policama u kojoj pratimo kako je taj mačak promijenio život i osvojio srca ne samo posjetitelja knjižnice nego i cijeloga grada, a njegova se slava proširila i izvan granica Iowe i SAD-a.

Izvor: mvinfo.hr

Sosuke Natsukawa: Mačak koji je spasio knjige

Mala knjižara u Japanu, visoke drvene police s rijetkim knjigama, šalica čaja pripremljena na tradicionalan način: to je kraljevstvo Rintara i njegova djeda. Kad starac umre, Rintaro, tih i povučen srednjoškolac, ostaje sam. Što da radi s knjižarom koja već dugo ne donosi zaradu? Što će biti s njim, s njegovim životom bez djeda, bez starčeve smirenosti i mudrosti? Rintaro se povukao od svijeta, skriva se između gotovo zaboravljenih književnih blaga. Čak ga ni njegova razredna kolegica Sayo, koja je zabrinuta za njega, ne može izmamiti iz ljušture u koju se zatvorio. Sve dok se jednog dana u knjižari ne pojavi mačak – mačak koji govori, koji moli Rintara da mu hitno pomogne: knjige su u opasnosti, a spasiti ih može samo istinski ljubitelj knjiga poput njega koji je naslijedio djedovu ljubav prema pisanoj riječi… Mačak koji je spasio knjige čarobni je hommage snazi književnosti i mašte namijenjen svima onima koji vole Malog princa i kojima su knjige jednostavno najljepša stvar na svijetu.

Izvor: hocuknjigu.hr

James Bowen: Fantastični mačak Bob: I kako je spasio moj život

Fantastični mačak Bob’ autora Jamesa Bowena istinita je priča o dvije neobične sudbine, ljudskoj i životinjskoj, koje su se ispreplele na neobičan način kako bi promijenile svoje živote i pomogle jedna drugoj.James Bowen bio je ulični glazbenik koji se mučio dok je pokušao preživjeti zarađujući isključivo svojim sviranjem. Jednog dana on će naći povrijeđenog riđeg mačka skrivenog u zgradi u kojoj je boravio, ne znajući kako će mu upravo taj događaj u potpunosti promijeniti život.

James je nazvao svog mačka Bob te se nikako nije mogao načuditi inteligenciji ove životinje koju kao da je netko poslao kako bi mu pomogla i postala njegov (ljubimac i) najbolji prijatelj. Dok se Bob tako polako oporavljao, njih su dvojica iz dana u dan postajali sve bliskiji, iako je James bio spreman na činjenicu kako će ga mačak, jednom kad se u potpunosti oporavi, sigurno napustiti.

Međutim, dogodilo se nešto sasvim suprotno, i upravo ta nevjerojatna veza koja se stvorila između njih dvojice od ove će, na prvi pogled sasvim obične, priče o mladiću i njegovom mačku učiniti svjetski bestseler.

Izvor: zelenaknjizara.net