Čitateljski klub za odrasle Njie bilo slučajno, koji je dobio ime prema romanu zavičajnog autora Milana Nikolića, djeluje već 4 godine tijekom kojih je održano 43 susreta. Zbog sve većeg broja članova i povećanog interesa za čitanjem i druženjem ukazala se potreba za osnivanjem novoga kluba. Potaknuti iskustvima danskih kolega i stečenim znanjima kroz Erasmus+ projekt odlučili smo čitati, analizirati, kritizirati i vrednovati tradicionalnu, klasičnu književnost. Izbor je pao na književne klasike pošto su, uz svoju čitalačku vrijednost ujedno i lako dobavljivi za veći broj korisnika. Cilj nam je, vremenom privući i mlađu populaciju kojoj bismo u opuštenoj atmosferi približili književne temeljce.

Na prvom susretu Čitateljskog kluba književnih klasika predstavili smo Otela, djelo najvećeg britanskog književnika i dramatičara Williama Shakespearea. Osnovna je tema ove drame tragična ljubav tamnoputog maurskog generala Otela i Dezdemone, kćeri mletačkog senatora. Otelo, osim ljubavne priče dotiče i jedan veliki problema u Europi toga vremena – miješanje muslimanske religije i kulture sa Zapadom.

Shakespeare u svojoj književnosti analizira ponašanja ljudi u određenim životnim situacijama. Otelo je tragedija s naglaskom na kompleksnost međuljudskih odnosa, inteligenciju, manipulaciju, naivnost i impulzivnost koji dovode do neizbježne kobnosti krajnjih događaja.

Djelo se pokazalo neiscrpnim za raspravu, a susret je prošao u ugodnom i poučnom tonu.

Knjiga je dobila ocjenu odličan (4,83)