Jubilarni susret Čitateljskog kluba mladih “O čitanju i svemu pomalo” održan je jučer (četvrtak), a obilježen je poseban trenutak jer se prvi susret ovog Kluba održao prije nešto manje od tri godine, odnosno 19. ožujka. Članovi kluba se redovito okupljaju ne samo radi čitanja, već i radi istraživanja drugih oblika umjetnosti poput filma i glazbe, a ponekad i sami vode rasprave o temama koje ih zanimaju te predstavljaju ono što su nedavno pročitali ili čuli.

U skladu s Mjesecom hrvatskog jezika, na ovom susretu posebna gošća bila je Ivana Vlaisavljević, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi Virovitica te “najkorisnica” Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica u protekloj godini, a tema razgovora na susretu bila je jezik i govor hrvatskih književnica, s obzirom na nedavno obilježen Dan žena.

Na jučerašnjem susretu prisustvovale su i profesorice hrvatskog jezika iz Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, Jela Markušić te iz Osnovne škole Vladimir Nazor, Jasenka Kolarić Barač. Njihova podrška radu Kluba mladih pokazuje važnost koju društvo pridaje čitanju i obrazovanju mladih, a uključivanje škola dodatno pomaže u privlačenju mladih i poticanju čitanja.

Čitateljski klub mladih okuplja desetak članova, iako broj nije fiksan jer se novi članovi mogu pridružiti u bilo kojem trenutku. Mladi koji sudjeluju u ovim susretima i više su nego zadovoljni, a Klub im pruža prostor za njihovo izražavanje i raspravljanje o zanimljivim temama. Mirjana Kotromanović, voditeljica Odjela za djecu i mlade i Kluba mladih bila je začetnica ove ideje, a pomoć u realizaciji zamišljenih aktivnosti pružaju joj i knjižničarke Dajana Horvat i Anja Krmpotić. 

Čitateljski klub mladih se redovito sastaje jednom mjesečno, a Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica nudi i druge programe za mlade, poput kluba “Budi informiran”, koji potiče medijsku i informacijsku pismenost te komunikaciju među mladima. Također, u pripremi su razni projekti usmjereni prema mladima, a od ove godine kontinuirano se radi i na organizaciji pub kvizova, s trećim po redu planiranim za ovaj mjesec.

(www.icv.hr, mra)