Treća etapa u sklopu projekta „Škrinjica prošlosti-čarolija sadašnjosti“ pod nazivom „Priče bake i djeda” održana je kroz dva susreta. Na prvom susretu družili smo se s bakom Ljubicom Njegić. Mališani su imali priliku čuti priču djeda Tome koja datira iz davnih vremena i nije potekla iz pisanih tekstova. Kroz razgovor s djecom baka Ljubica je objašnjavala da u ono vrijeme, u selu u kojem je živjela nije bilo puno pisanih tekstova i slikovnica.

Priče su nastajale po pričanju odraslih i prenosile su se usmenom predajom kroz generacije. Pa tako i ova koju je pripovijedala djeci. Sadržaj priče odraz je tadašnjih životnih prilika i situacija. Priča je obogaćena maštom kako bi probudila interes i pažnju svih slušatelja.

Na sljedećem druženju gost nam je bio djed Trpimir Markotić koji je s nama podijelio priče o svom odrastanju u Virovitici i avanture s rijeke Ođenice. Djed Trpimir nas je poveo na putovanje kroz svoje djetinjstvo demonstrirajući nam igre gusara koje su bile neizostavan dio njegovih bezbrižnih dana. Njegova autentična priča i entuzijazam prenijeli su nam duh prošlih vremena, ističući važnost očuvanja tradicije i igre iz djetinjstva. Radionica je pridonijela povezivanju generacija i uživanju u čarima prošlih dana.

Etapa projekta „Škrinjica prošlosti-čarolija sadašnjosti“ pod nazivom „Priče bake i djeda ”održana je u suradnji s Maticom umirovljeničkih udruga Virovitičko – podravske županije.

Projekt je djelomično financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ivana i Sonja