Četvrta i peta radionica/predavanje u sklopu projekta Moj dnevnik čitanja: putovanje kroz stranice održane su u utorak 21. 5. i u srijedu 22. 5.

 U utorak 21. 5. knjižnicu su u sklopu projekta posjetili učenici Gimnazije Petra Preradovića Virovitica koji pohađaju program fakultativnog čitanja kod profesorice hrvatskoga jezika i književnosti Jele Markušić koja je zajedno s njima i sudjelovala na radionici/predavanju. Veliki broj učenika gimnazijalaca koji su sudjelovali na radionici su i članovi Kluba mladih „O čitanju i svemu pomalo“ Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

U srijedu 22. 5. održana je posljednja radionica i na njoj sudjelovali učenici 8. razreda Katoličke osnovne škole Virovitica koji su knjižnicu posjetili zajedno sa svojom profesoricom hrvatskoga jezika i književnosti Marinom Mađarević. Učenici su tijekom susreta i predstavili njima najzanimljivije knjige i stripove koje će uvrstiti u priručnik.

Projekt Moj dnevnik čitanja: putovanje kroz stranice provodi Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, namijenjen je mladima u dobi od 13 do 19 godina, a za krajnji cilj ima kreiranje jedinstvenog priručnika, tzv. dnevnika čitanja za mlade. Na susretima sudionici razgovaraju knjigama koje bi preporučili svojim vršnjacima, a potom dobivaju upute na koji način mogu će kreirati sadržaj za Moj dnevnik čitanja s motivima iz književnog djela koje su čitali. Stručni žiri, kojega čine profesori hrv. jezika i knjižničari, odabrat će najkreativnije uratke koji će se potom otisnuti u priručniku Moj dnevnik čitanja. Svaki sudionik čiji je predložak izabran, dobit će svoj primjerak Mog dnevnika čitanja u kojemu se nalazi njegov uradak. Moj dnevnik čitanja zamišljen je na način da svaka stranica predstavlja svojevrsnu preporuku određene knjige za mlade i treba biti poticajna u smislu da sadrži bilješke, motive, fotografije, crteže, citate… kroz koje će kreator stranice privući druge mlade za čitanje baš toga naslova. Veselimo se radovima i u konačnici priručniku. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.

Mirjana Kotromanović