Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica kao ‘zelena knjižnica’ i knjižnica koja intenzivno podupire rad s mladima, provodi projekt Održivi mladi za zelenu knjižnicu u kojemu sudjeluju profesori i učenici triju škola strukovnih zanimanja. Riječ je o učenicima Tehničke škole Virovitica, Strukovne škole Virovitica i Industrijsko-obrtničke škole Virovitica. Treće predavanje u sklopu projekta održala je Renata Matišić, dipl. ing. prehrambene tehnologije iz Strukovne škole Virovitica uz asistenciju svojih učenika iz istoimene škole. Predavanje su došli poslušati učenici 8. razreda Osnovne škole Vladimir Nazor Virovitica, učenici 1. razreda medicinskog usmjerenja Tehničke škole Virovitica te turističko-hotelijerski komercijalisti iz Strukovne škole Virovitica. Na predavanju su saznali brojne zanimljivosti vezane za zdravu prehranu i proizvodnju hrane općenito. Primjerice, što znači zdrava prehrana, zašto i koliko hrane bacamo te kako mi možemo utjecati na promjene. Što znači uravnotežena prehrana, koji su zdravstveni rizici ukoliko ne brinemo o raznovrsnoj i zdravoj prehrani te kolika je važnost aktivnog života. Na kraju predavanja zaključeno je da je racionalni odnos prema hrani preduvjet za dugoročnu stabilnost te zdraviji i bolji život u budućnosti. Na samom kraju susreta, učenici Strukovne škole zdravim zalogajima i napitcima iznenadili su učenike iz publike koji su iz knjižnice otišli zadovolji i s novim saznanjima. Projekt je djelomično financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
Mirjana Kotromanović