Occupy Library je međunarodna konferencija koja okuplja knjižničare iz Centralne i Istočne Europe, Kavkaza, Crnog mora i Kaspijske regije. Mjesto je to na kojemu se razmjenjuju dobre prakse i podržavaju najbolji načini  da se knjižnice više uključe i budu bolje prepoznate u zajednici.

Occupy Library je konferencija osmišljena u Rumunjskoj u organizaciji Progress Foundation i danske Next Library. Ove godine održana je od 28. do 29. svibnja u Milanu u Italiji, u prekrasnom Castello Sforzesco iz 14 st.

Tema ovogodišnje konferencije bila je Knjižnice kao prostori digitalne transformacije i dobrobiti zajednice.

Virovitičke knjižničarke Silvija Perić i Tatjana Kovač izlaganjem na posteru sudjelovale su u sesiji Knjižnice kao sigurni prostori za osnaživanje zajednice. Predstavivši program Čitateljskih klubova za odrasle korisnike Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, Čitateljski klub Nije bilo slučajno i Čitateljski klub književnih klasika prikazali su kako je uključenost u čitateljske klubove od velikog značaja za razvijanje čitateljskih navika te ima pozitivan utjecaj na unapređenje čitalačkih kompetencija gdje čitatelji kritički razmišljaju i slobodno se izražavaju, osjećaju pripadnost grupi te opušteno upoznaju nove svjetove i perspektive. Prikazane su dobrobiti koje generiraju čitateljski klubovi u održavanju mentalnog zdravlja naših, većinom korisnica. Susreti igraju važnu ulogu u jačanju povezanosti i kulturnog identiteta zajednice te promicanju mentalnog blagostanja i socijalne kohezije.

Occupy Library konferencija prekrasno je iskustvo prepuno inspiracija s izlaganjima i raspravama o mnogim relevantnim temama u današnjem društvu, a posebno sa stvarnom vezom između predstavnika knjižničnih zajednica iz cijelog svijeta prisutnih na ovom događaju.