Wall, Mick: Guns N’ Roses : posljednji od najvećih : potpuna biografija. Zagreb: Rockmark, 2023.

Potpuna biografija grupe Guns N’ Roses, ˝Posljednji od najvećih˝, dolazi iz pera jednog od najpoznatijih britanskih rock pisaca Micka Walla koji ih prati od samih početaka i koji je dugo bio dio njihovog kruga bliskih ljudi. Kroz gotovo tristo stranica Wall vodi nas prvo u Los Angeles kojim dominira glam metal scena odakle pratimo vrtoglavi i kaotični uspon benda sve do zvjezdane popularnosti i briljantnih nastupa uživo te savršeno secira brojne uzroke koji su doveli do neizbježnog razlaza Gunsa na vrhuncu slave. Pokriveno je i razdoblje rotirajuće skupine glazbenika koji su prošli kroz “nove” Gunse, a posvetio je poglavlje i Velvet Revolveru te trijumfalno završio ponovnim okupljanjem najisturenijih članova originalne postave. Nisu preskočene ni brojne priče i kontroverze koje su oduvijek pratile bend, ponuđeni su odgovori na brojna pitanja (zašto Axl kasni na koncerte; zašto je album Use Your Illusion podijeljen u dva dijela), a nisu zaobiđeni ni ključni ljudi u pozadini Gunsa koji su ponekad bili još luđi od glavnih zvijezda. S naglaskom na sjajnu glazbu i same osobnosti Axla, Slasha, Duffa, Izzyja i Stevena, biografija Gunsa prepuna je rock ekscesa, seksa, droge, alkohola, kaosa, nasilja i sveopćeg ludila.

Fileš, Tihomir: Priče iz Dubravnina : Prljavo kazalište : povijest grupe iz pera osnivača, menadžera i bubnjara Prljavog kazališta. Zagreb: 24sata, 2023.

Jedan od osnivača, bubnjar i dugogodišnji menadžer benda Prljavo kazalište u ovoj knjizi detaljno opisuje ne samo nastanak benda i stjecanje popularnosti nego i odnose među članovima. U osobnoj „verziji povijesti velikog benda”, podsjeća primjerice i na jedno sasvim drugo doba: „tada u Zagrebu i šire niste mogli naći ljude koji uopće imaju instrumente, a kamoli da još sviraju”. Knjigu je autor obogatio i brojnim fotografijama benda od kojih mnoge dosad nisu bile dostupne u javnosti.

Blake, Mark: Magnifico! : sve o grupi Queen. Zagreb: Rockmark, 2022.

Nova biografija grupe Queen djelo je priznatog glazbenog novinara i pisca Marka Blakea, autora poznate biografije o Pink Floyd Kad svinje polete. Na gotovo 450 stranica i s pregršt fotografija, Blake nas abecednim redoslijedom vodi kroz najzanimljivije i najznačajnije pojmove vezane uz grupu Queen: od članova i nadahnuća preko albuma, pjesama i nastupa sve do bitnih događaja i bitnih ljudi. Duhoviti, iscrpni i zanimljivi tekstovi otkrit će i manje poznate činjenice koje će iznenaditi i najveće fanove. Kroz 132 priče, anegdote i zapažanja zasnivanih na tri desetljeća materijala dobivenih iz intervjua s Brianom Mayem i Rogerom Taylorom, Magnifico! Sve o grupi Queen bacit će novo svjetlo na omiljenu grupu i njihovu priču kojoj se ne nazire kraj.