Kukec-Brmbi, Igor: Jer putovati se mora. Poljanica Bistranska: Jer putovati se mora – Brmbi, 2022.

Igor Kukec Brmbi poznati je hrvatski motociklist, putopisac i bloger.„ Jer putovati se mora“je putopisna autobiografija nastala prema sedmogodišnjem osobnom iskustvu. Njegova su putovanja počinjala u Bistri i iza Brmbija je oko 350.000 s motociklom prijeđenih kilometara. Nekadašnji vozač ZET-a bio je u 47 zemalja na tri kontinenta.

Munitić, Fea: Mongolija u trideset dana. Split: vlast. nakl., 2022.

Ilustrirani putopis po Mongoliji opisuje jednomjesečni autoričin boravak u toj dalekoj azijskoj zemlji kao svojevrsni povratak u magičnu pradomovinu. Ispripovijedan je na dvjema razinama, činjeničnoj i fiktivnoj, koje se dosljedno isprepleću od prve do posljednje stranice.

Bourdain, Anthony: Put oko svijeta : sasvim drugačiji vodič. Zagreb: Fokus komunikacije, 2024.

Anthony Bourdain vidio je više svijeta od većine. Od zakutaka u svome rodnom New Yorku do plemenske Duge kuće na Borneu, nema mjesta gdje nije naišao na skriveni kulinarski dragulj. No ovaj atipični vodič puno je više od samog popisa restorana. Laurie Woolever obogatila ga je cijelim Bourdainovim životnim iskustvom; njegovim zabavnim, praktičnim i iskrenim komentarima koji čitatelje vode u neka od njegovih omiljenih mjesta. Inteligentan i bez dlake na jeziku, Bourdain je o svakome kraju imao što ispričati, dobrodošao osvrt kojim bi pružio povijesni kontekst i pokazao zašto mu je neko mjesto priraslo srcu. Vodič je nadopunjen i esejima Bourdainovih prijatelja, kolega i članova obitelji. Njihova sjećanja na njegov šarm, sarkastične i crnohumorne doskočice te brojne doživljaje nude intimniji pogled u život omiljenog putoholičara. Dakako, Put oko svijeta također je pravi gastronomski vodič, popraćen ilustracijama, u kojem je svoje mjesto zaslužilo više od 250 lokala, restorana i hotela zajedno s adresama, kontaktima i prosječnim cijenama. Prekaljeni putnici, oni koji se tek otiskuju na putovanja i svi željni novih spoznaja u Putu oko svijeta na jedinstven će način moći iskusiti svijet upravo onako kako ga je doživio Tony Bourdain.