Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica danas je u Osnovnoj školi Vladimir Nazor za učenike od 5. do 8. razreda predmetne nastave organizirala susret s istaknutom književnicom Majom Brajko-Livaković.

Riječ je o poznatoj književnici za djecu i mlade koja u svojim romanima i pričama često piše o prirodi i njezinom očuvanju, kao i o izazovima s kojima se mladi suočavaju tijekom odrastanja u suvremenom svijetu. Njena djela hrabro otvaraju mnoge tabu teme, a prva je u hrvatskoj književnosti za djecu i mlade progovorila o problemu droge u romanu “Kad pobijedi ljubav” te o problemu “bijelog roblja” u romanu “Nemoj reći nikome”.

Djela “Finka Fi”, “Kad pobijedi ljubav” i “Nemoj reći nikome” uvrštena su u popis lektirnih naslova za osnovne škole, a ulomci iz tih djela nalaze se u školskim udžbenicima i čitankama. 

– Raduju me ovakvi susreti jer čitanje je važno tijekom čitavog života, a naročito u mladoj dobi kada se ta navika i stvara. Kroz moja djela mladi mogu upoznati svijet, kako se postaviti u određenim situacijama, kako prepoznati sebe, svoje društvo i probleme svijeta. Počela sam pisati još u srednjoškolskoj dobi, željela sam nešto poručiti i ostaviti trag u svijetu, baš kao i moji likovi. Bilo bi mi izuzetno drago kada bi netko krenuo ovim putem i moja poruka svima je da budu kreativni, da nađu nešto čime će se baviti i da ne idu kroz život laganim koracima bez puno truda- govori Maja.

Kako je istaknula Mirjana Kotromanović, knjižnjičarka i voditeljica Dječjeg odjela u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, odlučeno je da će se ovakvi susreti nekoliko puta godišnje održavati u školama zbog veličine prostora i broja učenika koji mogu sudjelovati.

– Maja nam je bila izbor budući da su njezina djela uvrštena u lektiru, a preko stotinu učenika, koji su se danas okupili, mogli su čuti puno zanimljivih stvari. Povratna informacija je da, osim što ju čitaju za lektiru, djeca Majine knjige čitaju i u slobodno vrijeme što samo potvrđuje da je ona suvremena hrvatska književnica koja progovara o problemima mladih i koja im je pravi poticaj na pisanje- dodala je Kotromanović.

Maja je prilikom današnjeg književnog susreta mladima tako pričala o svojim knjigama, što joj je motivacija za pisanje, o svojim likovima te o već spomenutim suvremenim problemima iz kojih su učenici mogli puno toga naučiti.

U sklopu gostovanja književnice za učenike je organizirano nagradno darivanje. Tako je izdavačka kuća ALFA d. d. troje sretnika darivala romanima Kad pobijedi ljubavNije fer i Stakleni dvorac književnice Maje Brajko-Livaković. Ostali učenici koji su imali malo manje sreće prilikom izvlačenja sretnih brojeva također su dobili prigodne nagrade u vidu promotivnih materijala istoimene nakladničke kuće. 

(www.icv.hr, mra)