Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica već nekoliko godina intenzivno radi na promicanju ekološke svijesti među svojim korisnicima. Mirjana Kotromanović, voditeljica projekta i viša knjižničarka te voditeljica Odjela za djecu i mlade, ističe kako je njihov projekt, “Održivi mladi za zelenu knjižnicu”, samo još jedan korak u tom smjeru.

– Ovo je još jedan od niza projekata koje ove godine provodimo za mlade. Kako smo prije nekoliko godina postali zelena knjižnica, trudimo se održati što više akcija – ističe Kotromanović.

Ovaj projekt predstavlja suradnju između knjižnice i triju škola strukovnih zanimanja: Tehničke škole Virovitica, Strukovne škole Virovitica i Industrijsko-obrtničke škole Virovitica. Prijavljen je na projekt Ministarstva kulture i medija kroz Akcije i manifestacije u knjižničnoj djelatnosti. Od početka godine do danas su u sklopu njega održana tri predavanja gdje su učenici ovih srednjih škola imali priliku predstaviti svoja zanimanja i govoriti o važnim ekološkim temama.

Prvo predavanje održali su učenici Tehničke škole Virovitica prezentirajući alternativne izvore energije i načine očuvanja šuma. Nakon njih, učenici Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, fokusirali su se na važnost biljaka i pčela. Treće predavanje, o zdravoj prehrani i smanjenju otpada, održali su učenici Strukovne škole Virovitica.

– Cilj projekta je stvaranje dugoročno održive zajednice i promocija knjižnice kao mjesta gdje se mogu provoditi društveno korisni ciljevi – dodaje Kotromanović.

Sajam se održavao kao posljednja etapa projekta na kojoj su učenici i profesori predstavili svoje proizvode, uključujući zelene i zdrave zalogaje, zelene i cvjetne aranžmane te šumske eksponate. Sajam je ujedno pružio priliku učenicima da pokažu svoje proizvode i zanimanja.

Melita Balenović, stručna učiteljica slastičarstva iz Strukovne škole Virovitica istaknula je kako je njihov cilj bio kreirati zdrave slastice koje će biti privlačne mladima.

– Imali smo projekt “Lješnjomedska rapsodija”, zdrave slastice koje su učenici mogli danas degustirati. To su slastice na bazi bijele ili tamne čokolade, lješnjaka i meda. To su jedini sastojci koji su ovdje prezentirani – objašnjava Balenović te ističe kako im je cilj bio potaknuti zdrave prehrambene navike među mladima te promovirati školu i struku.

Posebnu pozornost na sajmu plijenila je i haljina izrađena od prirodnih materijala koju su izradile učenice Industrijsko obrtničke škole Virovitica, smjer cvjećar. 

– U izradi ove haljine sudjelovao je moj razred, odnosno Vana, Ana, Iva i ja. Radile smo je dva, tri dana koristeći materijale koji rastu cijele godine, poput pampas trave, čempresa i pšenice. Čak je i rajf izrađen od prirodnih materijala – objašnjava Vanjhal te ističe kako je odabrala ovo usmjerenje jer joj se činilo izuzetno lijepo i kreativno. – Važno nam je pokazati se drugima i pokazati što smo radili, pa se možda netko odluči upisati ovaj zanimljiv i kreativan smjer – zaključuje. 

Svoj izbor srednje škole došla je prezentirati i Matea Rodić, učenica drugog razreda šumarskog tehničara. – Upisala sam to usmjerenje jer mi se svidjelo kada su ga došli prezentirati u našu školu. Nadam se da ću i ja nekoga potaknuti da ga upiše – kaže Rodić.

Uz to, ističe bogatstvo sadržaja koji se pruža u okviru školovanja, uključujući učenje o raznim vrstama drveća, praktičnu nastavu te terenske aktivnosti. – Svidjelo mi se i mislim da se vidim u tome u budućnosti – dodaje.

Na sajmu su Matea i njezini prijatelji iz razreda došli prezentirati svoju školu i usmjerenje, prikazujući razne bonsaie koje su uzgojili u plastenicima škole. Ova aktivnost predstavlja priliku za širenje svijesti o šumarskoj struci i poticanje drugih da se pridruže tom području.

Na sajmu se također održavala tombola na kojoj su mladi mogli osvojiti besplatno inicijalno članstvo u knjižnici na godinu dana kako bi ih se potaknuo na redovito čitanje.

Zahvaljujemo djelatnicima triju spomenutih škola, Kristini Horvat Vargović, Luki Mlinariću, Meliti Balenović, Sanji Sever Dejder i Sanji Bodalija Mikšić na suradnji prilikom organizacije sajamskog dana.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)