U petak, 31.5.2024. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica svečanom priredbom obilježeno je pet godina djelovanja Češke Besede VPŽ. Mješoviti pjevački zbor Češke Besede VPŽ na početku je izveo hrvatsku i češku himnu.

Predsjednica Češke Besede VPŽ Jasna Per-Kožnjak pozdravila je sve nazočne, posebice goste, saborskog zastupnika češke nacionalne manjine Vladimira Bileka, zamjenika virovitičko-podravskog župana Igora Pavkovića, ravnatelja Glazbene škole Jan Vlašimsky Damira Mihaljevića i ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Roberta Fritza.

Učenik Glazbene škole Jan Vlašimsky Filip Kos na gitari je izveo Malu melodiju Slavka Fumića.

Jasna Per-Kožnjak iznijela je kratak pregled rada Češke Besede VPŽ u proteklih pet godina.

– Naša Udruga ima preko 50 članova koji se redovito uključuju u aktivnosti naših sekcija: kreativne, kazališne, folklorne te mješovitog zbora i glazbenog sastava. Naš zbor u tri godine svog djelovanja ima već pedesetak nastupa u Hrvatskoj i Češkoj. Češka Beseda uključena je u niz aktivnosti u Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji. U rad naših sekcija uključili su se i članovi drugih nacionalnosti. Cilj nam je daljnje širenje veza između Čeha i Hrvata, a posebice dva prijateljska grada – Vyškova i Virovitice. Posebno smo ponosni na sadnju lipe prijateljstva u Gradskom parku u Virovitici, koja je simbol prijateljstva ta dva grada. Možemo se pohvaliti da se u Virovitici u dvije osnovne škole i Gimnaziji Petra Preradovića uči češki jezik po C programu. Mogu na kraju reći da smo mali krug velikih ljudi, koji život čine ljepšim- između ostalog naglasila je Jasna Per-Kožnjak.

Nakon toga Jasna Per-Kožnjak uručila je zahvalnice brojnim institucijama i pojedincima koji su pomogli ili bili uključeni u rad Češke Besede VPŽ u proteklih pet godina.

Rad Češke Besede VPŽ pohvalio je češki zastupnik Saboru RH Vladimir Bilek.

– U proteklih pet godina Češka Beseda VPŽ jedan je od najaktivniji Čeških udruga u Republici Hrvatskoj. Vi ste s malo članova u malo godina postigli puno toga. Posebno bih pohvalio respektabilan broj učenika koji pohađaju nastavu češkog jezika u virovitičkoj gimnaziji- dometnuo je Vladimir Bilek.

Sve je pozdravio i zamjenik virovitičko-podravskog župana Igor Pavković.

– Češka Beseda VPŽ odličan je primjer djelovanja jedne manjinske udruge na prostoru Virovitičko-podravske županije. Pohvalno je što ste u rad svoje Udruge uključili i članove drugih nacionalnosti. Virovitičko-podravska županija i ubuduće će davati podršku vašim aktivnostima – zaključio je Igor Pavković.

Program je svojim nastupom zaključio mješoviti pjevački zbor Češke Besede VPŽ.

Uz prezentaciju tijekom programa svi su mogli razgledati panoe s fotografijama koje prikazuje pregled rada Češke Besede VPŽ u proteklih pet godina.

(www.icv.hr, mš)