Auge, Marc: Pohvala biciklu. Zagreb: Naklada Jesenski i Turk, 2010.

U ovom će besprijekornome malom eseju uživati i oni koji nemaju svoj bicikl: slavni francuski antropolog Marc Auge vodi nas kroza sve faze osobnog i urbanističkog odnosa prema biciklu i pokazuje nam kako nas se većina biciklističkih tema tiče bez obzira na to kojim se prometalom najradije služimo. Bicikl je zapravo sjajna metafora za više ili manje prijateljsko lice mjesta u kojem živimo, osobito ako je riječ o gradu – jer i Grad je, naravno, metafora. Bicikl nepogrešivo pokazuje kakvog su mentalnog sklopa ljudi koji upravljaju gradom i našom svakodnevicom: grad, velik ili malen, u kojem se biciklisti osjećaju dobro, sretno je mjesto za sve svoje velike i male građane. Grad bez gužve i grča, grad bez stresa i prljavštine, tolerantni grad s mnogo prijateljskih susreta, s mnogo prijateljskih prizora i vidika… utopija koja je u rukama (i pod pedalama) nas biciklista-birača!

Vrečar Mišćin, Lidija: Biciklistički vodič : Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem. Zagreb: Mozaik knjiga, 2017.

Prvi put u Hrvatskoj na jednom mjestu ovaj sveobuhvatni i nadasve informativni biciklističko-turistički vodič donosi: detaljne opise 40 biciklističkih ruta (25 ruta u Središnjoj Hrvatskoj i 15 ruta u Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu) u čak 13 panonskih županija ; pregledne karte s iscrtanim visinskim profilom, kratkim tehničkim opisom rute, jasno izraženim smjerom vožnje, mogućnostima skretanja s rute i piktogramima koji upućuju na najvažnije sadržaje u prostoru ; zanimljive tekstove o usputnim turističkim atrakcijama ; vrhunske fotografije prostora koji je obuhvaćen pojedinom rutom ; korisne internetske stranice o znamenitostima i preporučljivom smještaju.

Byrne, David: Biciklistički dnevnik. Zagreb: Planetopija, 2010.

Poznati glazbenik, dizajner, fotograf, redatelj i pisac biciklirati je počeo ranih 80-ih godina u New Yorku kada je shvatio da biciklom može obavljati poslove po danu, a noću obilaziti klubove, otvorenja izložbi a da ne traži taksije ili najbliže postaje gradskog prijevoza. Bicikliranje se pokazalo brzim, učinkovitim i uzbudljivim te postalo njegov prozor u svijet. Na svoja putovanja nosio je sklopive bicikle i otkrivao život i ritam gradova i stanovnika vozeći njihovim ulicama. Svoje doživljaje u Berlinu, Istambulu, Buenos Airesu, Manili, Sydneyu, Londonu, San Franciscu, New Yorku i ostalim američkim gradovima opisao je u ovim dnevnicima.