Zlatna knjiga čokolada. Zagreb: Naklada Altana, 2007.

Slatka, gorka, pikantna, meka ili tvrda – čokolada, hrana za bogove, ostaje kroz vjekove  predmet našeg obožavanja. Pruža nam neizmjerne užitke u različitim oblicima i nebrojenim ukusima. Knjiga sadrži 300 izvrsnih tradicionalnih recepata, od različitih kolačića, torti, krostata do čokoladnih tartufa, ledenih slastica i napitaka. S ovom knjigom ćete otkrivati nove kombinacije i neobične ukuse : tu su recepti za slana jela, tjestenine, meso ili rakove, sve obojeno čokoladom.

  

Kefeček, Maja: Čokolada. Zagreb: Planetopija, 2015.

Iako je danas čokolada uobičajena namirnica, još uvijek nosi dašak južnoameričke egzotike, a čokoladu spravljenu kod kuće rijetko da će netko odbiti kušati. Jednostavna za pripremu, a fantastičnog okusa, Maja Kefeček u ovoj kuharici nudi veganske slastice od čokolade kojima ćete teško odoljeti. Probajte pikantnu čokoladnu kremu s đumbirom i narančom ili mediteransku čoko pitu s pinjolima, bademima i smokvama, ali i izvrsne klasike u veganskom ruhu: vjerojatno jedva čekate da napravite domaću crnu ili bijelu čokoladu, slasnu sahericu, browneije ili jaffa kekse. Naši su favoriti superfood čokolada, štrudla s čokoladom i kruškama te čokoladna tjestenina. A tu je i ljuto grah varivo, da, pogađate, s čokoladom! Možete li odoljeti takvom izazovu? Fotografije u kuharici i stiliziranje hrane ovoga puta potpisuje sjajna Maja Danica Pečanić.

Šimunac, Dragan: Čokolada : uvijek tako dobra. Zagreb: Grafem, 2002.

Ovo sadržajno bogato i zanimljivo štivo otkriva mnoštvo nepoznatih činjenica koje ukazuju na prisutnost čokolade tijekom povijesti. Naime, u današnjem obliku ona postoji tek 150 godina, no pouzdano se zna da su ljudi “čokoladu” upotrebljavali još prije 2500 godina. Njen put kroz prostor i vrijeme usko je povezan sa zbivanjima koja su obilježila ljudsku povijest – ratovima, velikim pomorskim otkrićima, tehničkim izumima, razvojem znanosti, agrara i trgovine. Zanimljivo je da joj se ni u jednom razdoblju ne gubi trag. U Hrvatskoj postoji gotovo stogodišnja tradicija proizvodnje čokolade. Riječju i slikom u knjizi je opisana složenost puta od kakao-zrna do dobre i kvalitetne čokolade, prikazani su i pojedini detalji tehnološkog postupka, dosad poznati samo uskom krugu stručnjaka. Posebno je zanimljivo poglavlje o novijim znanstvenim spoznajama, koje govore o korisnim učincima čokolade na ljudsko zdravlje.