SLIKOVNICA

Mariajo Ilustrajo: Mrzim / Volim knjige

Kraj je školske godine, koji su svi učenici s oduševljenjem dočekali. Učiteljica se oprašta od njih uz rečenicu: „I ne zaboravite pročitati knjigu!“ „Knjigu?! Kakav nerazuman zadatak!“ odzvanja u glavi naše junakinje, djevojčice kojoj je nezamislivo da tijekom praznika pročita cijelu knjigu. Baš, baš cijelu knjigu, a ona mrzi knjige. Nakon silnog jadanja i kukanja sa sestrom odlazi u knjižnicu jer nema boljeg mjesta da se odabere neko zanimljivo i uzbudljivo ljetno štivo. No djevojčici knjige poslagane na policama djeluju još dosadnije… I kako uopće odabrati što čitati? Pa sve te knjige samo stoje na polici i šute. Na sestrinu preporuku odabire knjigu koju je i sestra pročitala kada je bila njezine dobi pa djevojčica polako, prvi puta biva uvučena u svijet avanture. Mašta joj se rasplamsala, a čak se i svijet obojen sivim tonovima odjednom puni bojama ponesen pričom. Malena pustinjska lisica odvodi našu junakinju u bajkoviti svijet gdje susreću vještice i čudnovata stvorenja dok skupljaju posebne sastojke koji su im potrebni za čaroliju. Na kraju je napitak spravljen, čarolija je uspjela! No djevojčici ne djeluje da se išta promijenilo… i pita se kakva je to zapravo čarolija. Eh, to je najmoćnija čarolija – čarolija priče koja je našu junakinju preobrazila od djevojčice koja mrzi knjige u onu koja voli knjige. Ova naizgled jednostavna, ali uzbudljiva slikovnica s minimalističkim i pomno kreiranim ilustracijama osmišljena je za djecu koja tvrde da mrze čitanje. Upravo će ih ova priča nadahnuti i pretvoriti u strastvene čitatelje. Baš kao što se to dogodilo i našoj junakinji koja je već idući dan požurila u knjižnicu po novu maštovitu avanturu.

Izvor: profil.hr

ROMAN ZA DJECU I MLADE

Silvija Šesto: Žuti šal

Novi roman Silvije Šesto govori nam o dječaku Zrinku i pustolovini u kojoj se našao nakon što se izgubio u maksimirskoj šumi tijekom školskog izleta. Ovaj dječji roman tematizira gorući problem današnjeg društva, a to je prekomjerna uporaba tehnologije koja vodi u otuđenost. Autorica nam kroz Zrinkov primjer prikazuje što se događa kada nam tehnologija na koju smo se oslonili postane nedostupna, ostavljajući nas izolirane u nepoznatom okruženju. Priča također donosi i teme prve ljubavi i obitelji, ali i razbija stereotipe i pruža svježi pogled na svijet u kojem živimo.

Izvor: pričozemska.hr

PRIRUČNA LITERATURA ZA DJECU I MLADE

Clive Gifford, Teo Georgiev: Knjiga o vremenu

Jeste li znali da je zeptosekunda trilijunti dio milijarditog dijela sekunde? Ili da je SAD nekada imao 144 različite vremenske zone? Ili da ćete tijekom života otprilike 33 godine provesti u krevetu?
Otkrijte još pitanja, odgovora i teorija u ovoj uzbudljivoj knjizi o prošlosti, sadašnjosti, budućnosti…! Knjiga o vremenu prepuna je fascinantnih spoznaja i podataka o pojmu vremena. Što je zapravo vrijeme? Zašto se katkad čini da se ubrzava ili usporava? Kako funkcionira? I je li uopće stvarno? Je li vrijeme na Zemlji isto što i vrijeme na Marsu? Je li moguće putovati kroz vrijeme? Ova knjiga sadržava odgovore na ova pitanja i mnoga druga!
Knjiga kroz prizmu vremena istražuje širok spektar tema s područja STEM-a koje djeca poznaju i vole – poput svemira, dinosaura, životinja, ljudskog tijela i strojeva – a sve iz potpuno nove perspektive.
Jasne ilustracije pomažu u prenošenju apstraktnih pojmova i pridonose ugodnom iskustvu čitanja. Zabavna i iznenađujuća, Knjiga o vremenu naučit će djecu da gledaju na svijet na potpuno nov način.

Izvor: skolskaknjiga.hr