Ramsay, Gordon : Gordon Ramsay : umijeće kuhanja kod kuće : prema seriji Vrhunska domaća kuhinja. Zagreb: Mozaik knjiga, 2025.
Gordon Ramsay, legendarni chef poznat po svojoj energiji i preciznosti, u knjizi Umijeće kuhanja kod kuće donosi 120 recepata koji svakodnevnu kuhinju podižu na novu razinu. Ime Gordona Ramseya sinonim je za vrhunsku gastronomiju, te u ovom kulinarskom remek-djelu spaja jednostavnost domaćeg kuhanja s tehnikama profesionalnih kuhinja kako bi pripremili jela koja su istovremeno brza, ukusna, i dojmljiva. Od doručaka koji štede vrijeme do večera za posebne prilike, svaki recept i savjet u ovoj kuharici osmišljen je kako bi vas inspirirao i osnažio u kuhinji. Umijeće kuhanja kod kuće je Gordonov način da vam kaže da ne budete idiot-sendvič koji ne zna kuhati, te vas poziva da otkrijete čari kuhanja i dijeljenje obroka s voljenima.
Miller, Max: Okusi povijesti : istražite prošlost s pomoću 4000 godina recepata. Zagreb: Naklada Ljevak, 2024.
Većina nas može okusiti povijest u vlastitoj kuhinji slijedeći obiteljske recepte koji se prenose s generacije na generaciju. Ali što s jelima koja nisu sačuvana, nego su izgubljena u vremenu? Max Miller, voditelj omiljene YouTube™ serije Tasting History with Max Miller, vraća se tisućljećima u prošlost kako bi istražio jela koja su bila zaboravljena. Od ljekovitih napitaka iz antičke Grčke do mesnih tortica u kojima su za vrijeme carstva velikoga kana u Kini uživali potomci Džingis-kana, Miller nanovo otkriva niz primamljivih recepata koje danas ne biste mogli naručiti u restoranu. Ostajući vjeran izvornim tekstovima, svaki je recept temeljito istražen, prilagođen za moderne kuhinje i ispripovijedan na zadivljujući način. Razigrana i poučna, ova knjiga pokazuje kako kuharica može biti vrelo tradicija, mitologija, političkih previranja i društvenih promjena. Prema Milleru, najbolji način da iskusimo povijest nije šetnja muzejima ili listanje udžbenika jer pripremajući Ruansku patku sjedamo za stol Luja XV. Okusi povijesti predstavljanju bogato istraživanje o tome kako su se okusi razvijali kroz uspone i padove carstava. Svaki prikaz svjedoči Millerovu čvrstom uvjerenju da hrana posjeduje moć zbližiti čovječanstvo.
Klimatska kuharica. Zagreb: Naklada Ljevak, 2024.
Popularno-znanstvena knjiga Klimatska kuharica zbirka je recepata za jela koja se tradicionalno pripremaju u Hrvatskoj i Sloveniji. Uz prikaz potrebnih namirnica i načina pripreme jela posebnost je ove kuharice izračun emisije ugljikova dioksida koji nastaje pripremom svakoga pojedinog recepta. Na taj način nastoji se široj javnosti ukazati na izazove klimatskih promjena i utjecaj osobnih prehrambenih izbora na promjenu klime i očuvanje okoliša. Uz gastronomski dio knjige, na jednostavan i široj javnosti jasan način opisan je pojam klimatskih promjena, njihovi uzroci i posljedice u svijetu te budući trendovi. Također je prikazan utjecaj proizvodnje i pripreme hrane na klimatske promjene te su pobrojeni javno dostupni alati uz pomoć kojih se, na jednostavan način, mogu pratiti klimatski učinci osobnih prehrambenih izvora.